Propozycja na szybki, zdrowy obiad. Szczególnie ucieszy fanów szpinaku, bo zapraszam dzisiaj na placuszki szpinakowe. Przygotowuje się je błyskawicznie. Smaczne na ciepło i na zimno. Do ich przygotowania wykorzystałam mrożony szpinak, który zawsze dyżuruje w mojej zamrażarce.

Składniki na 2 osoby:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 0,75 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej lub masło ghee

Wykonanie:

  • rozmrozić szpinak. Odsączyć na sitku
  • mąkę połączyć z mlekiem, jajkami, parmezanem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szpinak, wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut
  • przed wyłożeniem na patelnię raz jeszcze zamieszać i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu 8 placuszków. Podawać z surówką lub sosem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Jeden komentarz

  1. To sobie smaka narobiłem. Jednak użyję raczej innego sera i mąki pszennej. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *