piątek, 27 lutego 2015

Placki ze szpinakiem


Propozycja na szybki, zdrowy obiad. Szczególnie ucieszy fanów szpinaku, bo zapraszam dzisiaj na placuszki szpinakowe. Przygotowuje się je błyskawicznie. Smaczne na ciepło i na zimno.
Do ich przygotowania wykorzystałam mrożony szpinak, który zawsze dyżuruje w mojej zamrażarce.


Składniki na 2 osoby:
1 szklanka mąki orkiszowej
150 g mrożonego szpinaku
0,75 szklanki mleka
2 duże jajka
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
olej lub masło ghee

Wykonanie:
  • rozmrozić szpinak. Odsączyć na sitku
  • mąkę połączyć z mlekiem, jajkami, parmezanem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać szpinak, wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut
  • przed wyłożeniem na patelnię raz jeszcze zamieszać i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu 8 placuszków. Podawać z surówką lub sosem
                                                        ŻYCZĘ SMACZNEGO!

0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!