Bardzo proste i szybkie ucierane ciasto z wiśniami. Ciasto jest pyszne, mięciutkie, bardzo puchate i sprężyste.Tak samo świeże na drugi dzień. Dzięki sporemu dodatkowi amaretto ma wspaniały migdałowy aromat. Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu.
Następna próba ciasta z serii bezcukrowej, po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana. Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem. Ciasto cieszyło się takim wzięciem, że piekłam je dwa razy z rzędu. Polecam !
2 słoiki z wiśniami a`680g (waga wiśni 350 g x 2 )
100 g orzechów laskowych-opcjonalnie
350 g mąki orkiszowej jasnej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
180 g ksylitolu (lub cukru)
szczypta soli
5 jajek M
120 ml amaretto (lub mleko z olekiem migdałowym)
2 łyżki cukru pudru
Składniki na kruszonkę:
150 g ksylitolu lub cukru
100 g mielonych orzechów laskowych
80 g masła
Wykonanie:
- włączyć piekarnik i nastawić na 180`C
- odcedzić wiśnie z kompotu i pozostawić na sitku, by dobrze obciekły
- orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- mąkę, ksylitol (cukier), mielone orzechy i masło rozetrzeć między palcami przygotowując w ten sposób kruszonkę
- masło i cukier ze szczyptę soli ubić na puszystą masę ręcznym mikserem około 5 minut. Dodawać po jedynym jajku i za każdym razem ubijać przez pół minuty. Wmieszać partiami mąkę z amaretto
- ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch szpatułką i równomiernie na cieście rozłożyć odsączone wiśnie. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi (dodatek tych orzechów można ewentualnie pominąć ponieważ powtarzają się w kruszonce), a na wierzchu rozłożyć równomiernie kruszonkę
- piec w 180`C 35 minut, do zrumienienia kruszonki
- studzić na kratce
- po wystudzeniu można posypć cukrem pudrem lub zmielonym w młynku ksylitolem
10 komentarzy
uwielbiam wszystkie ciasta ucierane- szybkie, proste i zawsze się udają:)
OdpowiedzUsuńI zawsze wszystkim smakują,a to jest wyjątkowo aromatyczne:)
Usuńprezentuje się naprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i tak właśnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie! Te wiśnie tak kuszą... :)
OdpowiedzUsuńOj kuszą i to całe clou tego ciasta:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie :D Wiemy co robić na weekend :D
OdpowiedzUsuńWyjątkowo smaczne i aromatyczne, polecam:)
UsuńWygląda smakowicie, podoba mi się ta nuta amaretto :)
OdpowiedzUsuńTrafiłaś, bo amaretto nadaje ciastu wyjątkowego smaku:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!