Kapusta włoska duszona

Kapusta włoska, niskokaloryczna, pełna witamin, najbardziej lekkostrawna spośród wszystkich kapustnych. Smakiem i wartością odżywczą przewyższa kapustę białą.

Zawiera magnez, wapń ( w 100 g -77 mg ),  sód, potas, mangan, fosfor, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, kwas nikotynowy. Najwięcej też zawiera siarki, która korzystnie wpływa na wygląd i kondycję włosów oraz paznokci – wzmacnia je, zapobiega ich łamliwości i kruchości.

Najłatwiejsza i najszybsza w przygotowaniu, bo luźne główki z kędzierzawymi liśćmi łatwo pokroić i w 10 minut  możesz podać duszoną jarzynkę. Świetny dodatek do każdego drugiego dania.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz
  • spora szczypta cukru
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny

Wykonanie:

  • kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością wody i gotować niecałe 10 minut do miękkości
  • łyżeczkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować
  • kapustę posolić do smaku, oprószyć pieprzem, dodać cukier i zakwasić octem. Podawać na ciepło. Podałam z kotletami mielonymi z orzechami włoskimi.

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Jeden komentarz

  1. Twoje przepisy zawsze dodają koloru mojemu stołowi, a kapusta włoska duszona to kolejny strzał w dziesiątkę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *