Kokosowy pudding z chia i mango

Szybkie rozwiązanie na odżywczy i energetyczny deser. Pyszny mus z mango w połączeniu z mlekiem kokosowym i strzelającymi między zębami nasionami chia będzie smakował wszystkim, bez wyjątku. Dobry na śniadanie, jako deser, zastąpi słodką przekąskę. Robi się sam, bo wystarczy wymieszać nasiona chia z mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki.

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 250 ml lekkiego mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 1/2 owocu mango
  • kilka truskawek lub malin
  • garstka orzeszków pistacjowych

Wykonanie:

  • nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop z agawy, wanilię i wymieszać rózgą. Na noc wstawić do lodówki. Jeśli  masz gęste mleko kokosowe, najlepiej rozcieńczyć je wodą. Przepisy polecają co prawda odstawić chia na 30 minut do napęcznienia i tyle czasu powinno wystarczyć, by sporządzić deser. Najlepiej wypróbować samemu, która wersja jest dla nas smaczniejsza
  • z obranego i pokrojonego mango przy pomocy blendera zrobić purée
  • truskawki obrać, odciąć ogonki. Posiekać orzeszki pistacjowe
  • dwa pucharki napełnić purée z mango, na to wyłożyć krem z chia. Udekorować truskawkami i orzeszkami pistacjowymi

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *