Doskonale nadaje się do sosów. Przy przygotowywaniu polędwicy, by była miękka i soczysta, trzeba ją najpierw obsmażyć z każdej strony, później dopiec w piekarniku, licząc na 500 g mięsa około 15 minut.
Składniki:
polędwiczka wieprzowa około 500 g
2 łyżki masła ghee lub oleju
2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka
150-200 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
Wykonanie :
- mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiąząłam nicią, by zachowała ładny kształt
- na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na silnym ogniu polędwiczki z obu stron na złoto. Obsmażone polędwiczki na patelni (żeliwna patelnia bez plastikowej rączki) wstawić do piekarnika (lub przełożyć na blaszkę) i piec 15 minut w 180` C lub w 150` C 20-25 minut
- polędwiczki wyłożyć na talerz, przykryć folią i pozostawić kilka minut, by mięso odpoczęło, następnie wykładać porcje na talerze
- patelnię ustawić na ogniu, wlać śmietanę kremówkę, dodać zielony pieprz. Wymieszać dokładnie zawartość patelni z zeskrobanymi resztkami ze smażenia i pogotować kilka minut do zagęszczenia śmietanki
- podawć polędwiczki z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami
5 komentarzy
Przepraszam, ale jak mozna pokroic cos o juz zostalo pokrojone. Przepis jest nie scisly przez co nie przydatny.
OdpowiedzUsuńA jak chcesz zjeść poledwiczkę bez krojenia? Przed konsumpcją mięso powinno odpocząć kilka minut:)
UsuńSuper przepis, wszystko opisane jasno i czytelnie. Jutro robię rodzinny obiadek i zaskoczę wszystkim takim dankiem. Pozdrawiam Halinka
OdpowiedzUsuńIdealne danie na rodzinny obiadek:)
UsuńW najbliższą sobotę wypróbuję ns przyjaciołach!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!