Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem

Zapraszam na polędwiczki wieprzowe. Są bardzo delikatne, szybkie do przygotowania i zawsze elegancko się prezentują. Lekkie i odświeżające za sprawą zielonego pieprzu, którego smak świetnie współgra ze słodką śmietanką i delikatnym mięsem polędwiczek. Zielony pieprz to najbardziej łagodna odmiana pieprzu, jednak nic nie traci na wyrazistości.

Doskonale nadaje się do sosów. Przy przygotowywaniu polędwicy, by była miękka i soczysta, trzeba ją najpierw obsmażyć  z każdej strony, później dopiec w piekarniku, licząc na 500 g mięsa około 15 minut.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa około 500 g
  • 2 łyżki masła ghee lub oleju
  • 2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka
  • 150-200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiąząłam nicią, by zachowała ładny kształt
  • na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na silnym ogniu polędwiczki z obu stron na złoto. Obsmażone polędwiczki na patelni (żeliwna patelnia bez plastikowej rączki) wstawić do  piekarnika (lub przełożyć na blaszkę) i piec 15 minut w 180` C lub w 150` C 20-25 minut
  • polędwiczki wyłożyć na talerz, przykryć folią i pozostawić kilka minut, by mięso odpoczęło, następnie wykładać porcje na talerze
  • patelnię ustawić na ogniu, wlać śmietanę kremówkę, dodać zielony pieprz. Wymieszać dokładnie zawartość patelni z zeskrobanymi resztkami ze smażenia i pogotować kilka minut do zagęszczenia śmietanki
  • podawć polędwiczki z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *