Sernik upieczony został na smacznym spodzie kakaowo-kokosowym, a wykończony grubą warstwą czekolady, podobnie jak w batoniku. Spełnia wszystkie wymagania smakoszy serników i kokosa. Całość jest przepyszna, zapraszam zatem do przepisu.
6 sucharków pełnoziarnistych a 10 g
2 łyżki masła
1,5 łyżki kakao
1 łyżka ksylitolu lub cukru
35 g wiórków kokosowych
Składniki na masę serową:
500 g sera 3 x mielonego
200 g mleka kokosowego (górna biała część z puszki)
80 g wiórków kokosowych
3 jajka
3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej
4 łyżki Malibu
Dodatkowo:
125 g śmietanki kokosowej lub kremówki
150 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki na dno tortownicy i uciśnij je grzbietem łyżki. Na czas przgotowania masy serowej wstaw foremkę do lodówki
- ser wymieszaj z mondaminą, cukrem i mlekiem kokosowym. Wbijaj po jedynym jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj likier kokosowy
- masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175`C. Piecz sernik w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140`C i piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki, środek pozostanie lekko drżący. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, następnie studź go na kratce
- w rondelku zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij ją z kuchenki, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przestudzony sernik posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Poczekaj, aż pierwsza warstwa lekko przestygnie i rozprowadź pasami resztę czekolady na kształt batonika Bounty
- sernik wstaw na noc do lodówki, by masa serowa się ustabilizowała, jednak przynajmniej 30 minut przed podaniem wystaw sernik z lodówki
10 komentarzy
pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńDzięki, nie tylko wygląda ,smakuje też super :)
UsuńDobry pomysł! Wyobrażam sobie jego nieziemski smak:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczny:-)
UsuńBardzo podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziekuję:)
UsuńUpieczony, zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się spodobał:) Dzięki za zaproszenie:)
UsuńWitam, na jaką blaszkę ? 24 cm ?
OdpowiedzUsuńProporcje podałam na małą foremkę o przekroju 20 cm:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!