Sernik, którego powstanie zainspirował  bajecznie kokosowy batonik Bounty. Sernik z moim ulubionym dodatkiem — mlekiem kokosowym. Smak kokosa w masie serowej jest wyczuwalny, ale nie narzucający się. Po raz pierwszy dodałam też wiórki kokosowe, by konsystencję sernika upodobnić do batonika Bounty, jednak w ilości dość umiarkowanej, nieprzypominającej ilości z oryginału.

Sernik upieczony został na smacznym spodzie kakaowo-kokosowym, a wykończony grubą warstwą czekolady, podobnie jak w batoniku. Spełnia wszystkie wymagania smakoszy serników i kokosa. Całość jest przepyszna, zapraszam zatem do przepisu.

Składniki na spód sernika:

  • 6 sucharków pełnoziarnistych a 10 g
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • 35 g wiórków kokosowych

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera 3 x mielonego
  • 200 g mleka kokosowego (górna biała część z puszki)
  • 150 g ksylitolu lub cukru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej
  • 4 łyżki Malibu

Dodatkowo:

  • 125 g śmietanki kokosowej lub kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  • wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki na dno tortownicy i uciśnij je grzbietem łyżki. Na czas przygotowania masy serowej wstaw foremkę do lodówki
  • ser wymieszaj z mondaminą, cukrem i mlekiem kokosowym. Wbijaj po jedynym jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj likier kokosowy
  • masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175`C. Piecz  sernik w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140`C i piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki, środek pozostanie lekko drżący. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, następnie  studź go na kratce
  • w rondelku zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij ją z kuchenki, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przestudzony sernik posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Poczekaj, aż pierwsza warstwa lekko przestygnie i rozprowadź pasami resztę czekolady na kształt batonika Bounty
  • sernik wstaw na noc do lodówki, by masa serowa się ustabilizowała, jednak przynajmniej 30 minut przed podaniem wystaw sernik z lodówki

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *