Nie wiesz co począć z nadmiarem białek ? Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto - ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha.
Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu!
Składniki na biszkopt: (przepis stąd )
2 jajka
45 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
Składniki na piankę:
4 białka
200 g cukru
50-60 ml wody
1 czubata łyżeczka agaru
laska wanilii
Polewa czekoladowa:
80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremówki
Wykonanie :
- 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką i piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce
- 200 g cukru wsypać do rodelka, zalać 50-60 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Woda powinna tylko przykrywać cukier, dlatego cukier najlepiej zalewać wodą przy pomocy łyżki. Im mniej użyjesz wody, tym gęściejsza i stabilniejsza będzie pianka. Gotować syrop kilka minut "do nitki". Wsypać agar i gotować na małym ogniu jeszcze przynajmniej 2 minuty. Agar nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie o temperaturze powyżej 90`C
- do lekko ubitych białek wlewać cienkim strumieniem gorący syrop z rozpuszczonym agarem prosto z "ognia", a białka ubijać przez cały czas dozowania cukru. Dodać ziarenka zeskrobane z przeciętej wanilii. Białka ubijać do momentu, aż ostygną
- na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia
- w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pędzelkiem. Kroić po stężeniu polewy
6 komentarzy
Dla mnie jest za słodkie. Poza tym nie wiem co źle zrobiłam, ale biszkopt trochę za twardy wyszedł, a biała masa nie jest zbyt stabilna.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, też nie wiem, ponieważ instrukcja jest dość czytelna. Powtarzałam ciasto już kilkakrotnie i za każdym razem bardzo udane. Jest dość słodkie, taki urok włoskiej bezy:) Przyczyny twardego biszkoptu to niedokładnie ubite jajka i zbyt gwałtowne i za długie wymieszanie z mąką:)
UsuńA nie można z mniejszą ilością cukru? Zaburzy to strukturę pianki?
UsuńMożesz próbować, ale efektem może być właśnie jak sama napisałaś niestabilna pianka:)
UsuńA co to jest Agar?
OdpowiedzUsuńWegereriańska żelatyna z morskich alg;)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!