Waniliowe ptasie mleczko

Nie wiesz, co począć z nadmiarem białek? Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto — ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu!

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 45 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej

Składniki na piankę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 50-60 ml wody
  • 1 czubata łyżeczka agaru
  • laska wanilii

Polewa czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki

Wykonanie:

  • 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane  mąki — pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką i piec w 170`C  20-25 minut. Studzić na kratce
  • 200 g cukru wsypać do rondelka, zalać 50-60 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Woda powinna tylko przykrywać cukier, dlatego cukier najlepiej zalewać wodą przy pomocy łyżki. Im mniej użyjesz wody, tym gęściejsza i stabilniejsza będzie pianka. Gotować syrop kilka minut „do nitki”. Wsypać agar i gotować na małym ogniu jeszcze przynajmniej 2 minuty. Agar nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie o temperaturze powyżej 90`C
  • do lekko ubitych białek wlewać cienkim strumieniem gorący syrop z rozpuszczonym agarem prosto z „ognia”, a białka ubijać przez cały czas dozowania cukru. Dodać ziarenka zeskrobane z przeciętej wanilii. Białka ubijać do momentu, aż ostygną
  • na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia
  • w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pędzelkiem. Kroić po stężeniu polewy

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *