Najczęstszy i najszybszy dodatek do drugiego dania - mizeria. Przez większość przyrządzana z dodatkiem śmietany i cebuli. Nasza ulubiona, przepis tutaj, jest przygotowana na bazie winegretu, słodko - kwaśna. Dziś proponuję mizerię w greckich klimatach, bo śmietanę zastąpił jogurt grecki, a czosnek cebulę. Lżej strawna, zdrowsza, po prostu pyszna.
Składniki:
1 ogórek sałatkowy
1/2 ząbka czosnku
150 g jogurtu greckiego
4 gałązki natki pietruszki
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
Wykonanie:
- ogórka obrać, pokroić w cienkie talarki, posolić i wymieszać
- jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką octu winnego. Dodać posiekaną natkę pietruszki
- ogórki wymieszać z dressingiem. Przed podaniem schłodzić w lodówce
1 porcja to 114 kcal, w tym 3 g białka, 8 g tłuszczu i 6 g węglowodanów
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!