Pełne błonnika, syte i bardzo zdrowe bułeczki, w całości upieczone z mąki pełnoziarnistej. Bardzo proste w wykonaniu i aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Upiekłam je na próbę z małej porcji mąki, bo nie za bardzo dowierzałam, że będą smaczne.
Są smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebują czasu żeby wyrosnąć.
Składniki na 6 dużych lub 12 małych bułek:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
do 150 ml letniej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
25 ml oleju lub masło
zioła-melisa, oregano lub każde inne, jak najwięcej
2 łyżki mleka do posmarowania
- wymieszać mąkę z wodą, dodać sól i drożdże. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut
- ciasto ponownie zagnieść, dodać posiekane zioła i rozpuszczony olej lub masło i pozostawić na następne 30 minut
- formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić 20 minut do napuszenia
- bułeczki posmarować letnim mlekiem, naciąć (nacięłam nożyczkami) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Zaparować piekarnik, by bułeczki miały chrupiącą skórkę. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec 20 minut
- studzić na kratce

4 komentarzy
smacznie i zdrowo, lepiej być nie może :)
OdpowiedzUsuńZgadza, się tylko zajadać:)
Usuńświetne na piknik! już niedługooo... :)
OdpowiedzUsuńps. Zapraszam na konkurs! :)
Dziękuję za zaproszenie:) Faktycznie na pikinik, z racji wielkości idealne:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!