Chałka drożdżowa z powidłami

Chałka w zależności od regionu jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków, jak już to najczęściej z rodzynkami. Klasyk na wielkanocne śniadanie.

Dzisiejsza propozycja chałki w całości upieczona jest z mąki orkiszowej z nadzieniem owocowym.

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko L
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 op. drożdży instant

Dodatkowo:

  • dżem jeżynowy lub powidła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie:

  • mleko podgrzej w rondelku, dorzuć do mleka masło pokrojone w małe kawałki. Mąkę, sól, cukier i drożdże wsyp do miski. Dodaj jajko, wlej mleko z masłem i zagnieć elastyczne, błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt 18 × 75 cm. Obie części posmaruj powidłami, ale brzegi zostaw czyste. Powstałe w ten sposób paski ciasta zwiń w rulony wzdłuż dłuższego boku. Końce wszystkich rulonów zlep
  • rozłóż rulony tak, by powstał krzyż. Prawy rulon przełóż na lewą stronę ponad dolną częścią krzyża, a lewy na prawą stronę. Górny przełóż na dół, żeby przykrywał splot, dolny zaś przełóż na górę (nico ukośnie). Ponownie przeciwległe rulony prawy i lewy przełóż ponad dolnym rulonem. Przykryj górnym. Dolny przełóż nieco ukośnie na górę. I w ten sposób zapleć wszystkie, aż powstanie cały warkocz. Końce chałki mocno zlep. Ciasto ułóż na blaszce. Przykryj ściereczką. Odstaw na 20 minut , by podrosło
  • piekarnik nagrzej do 200` C. Żółtkiem wymieszanym z mlekiem posmaruj wierzch chałki, posyp brązowym cukrem. Piecz 22-25 minut. Studź na kratce

SMACZNEGO!

Źródło: dodatek „Ciasta i ciasteczka” do  „Twojego Stylu” 2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *