Tiramisu z malinami (bez jajek)

Tiramisu — zachwyca smakiem, doskonały na wszystkie okazje — włoski deser znany na całym świecie. Skąd ta sława? Kto zna i spróbował choć raz tiramisu, wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły.

Składniki na keksówkę 30 × 11 cm:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 100 ml espresso
  • 1 łyżka amaretto lub rumu
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 200 g malin

Wykonanie:

  • zaparzyć espresso. Posłodzić kawę 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru i dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić
  • foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta
  • mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz zaraz szybko stężeje
  • na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów (w razie potrzeby dociąć ciastka do wymiarów foremki) i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozsmarować na biszkoptach 1/3 kremu, następnie rozłożyć na kremie maliny. Na maliny wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć resztę biszkoptów i skropić resztą ponczu. Rozprowadzić pozostały krem i posypać przez sitko kakao. Przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia
  • podawać mocno schłodzone z resztą malin  

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:
Jeśli tiramisu mają jeść dzieci, espresso z amaretto zastąp sokiem z pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *