Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły.
Składniki na keksówkę 30x11 cm:
200 g podłużnych biszkoptów
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki ksylitolu lub cukru
100 ml esperesso
1 łyżka amaretto lub rumu
2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
2 łyżeczki kakao
200 g malin
Wykonanie:
- zaparzyć espresso. Posłodzić kawę 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru i dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić
- foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta
- mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz zaraz szybko stężeje
- na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów (w razie potrzeby dociąć ciastka do wymiarów foremki) i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach 1/3 kremu, następnie rozłożyć na kremie maliny. Na maliny wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć resztę biszkoptów i skropić resztą ponczu. Rozprowadzić pozostały krem i posypać przez sitko kakao. Przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia
- podawać mocno schłodzone z resztą malin
Uwagi: jeśli tiramisu mają jeść dzieci, espresso z amaretto zastąp sokiem z pomarańczy
13 komentarzy
Malinowe tiramisu musiało buc wyborne! :)
OdpowiedzUsuńAgata, wyborne to naprawdę za mało powiedziane!
OdpowiedzUsuńPrzepis spadł mi z nieba bo właśnie marzę o tiramisu z malinami a to wygląda na pyszne.
OdpowiedzUsuńCzy możesz mniej więcej podać wymiary keksówki na podane proporcje?
Proporcje idealne na małą keksówkę 30x11x7 cm:)
UsuńSuper przepis! Jadlam ostatnio tiramisu,ale nie z malinami. Ta wersje zrobie na pewno. Bajecznie wyglada:-).
OdpowiedzUsuńMaria dziękuję:) Będziesz zachwycona, smakuje absolutnie obłędnie:)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie)))))
OdpowiedzUsuńmegii013, całkowicie się zgadzam:)
UsuńSuper przepis. Pomysł na dodanie malin jest genialny :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńkociołek-pyszności, dzięki. Bardzo nam smakowało:)
UsuńZrobilam i rewelacja....rozpływa się w ustach,maliny pasują idealnie:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pyszny deser! Piękne zdjęcia! Gratulacje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!