Tort czekoladowy z kremem jeżynowym

Tort towarzyszy wielu uroczystościom. Powinien być smaczny i piękny. Przygotowanie tortu nie jest trudne, a samodzielne przygotowanie sprawi Ci wiele satysfakcji. Nie masz pomysłu na tort? Może mój przepis Ci się spodoba? Klasyczny biszkopt upieczony bez udziału tłuszczu, po nasączeniu jest pyszny i wilgotny. Blaty przełożyłam mocno owocowym kremem na bazie serka mascarpone i musu jeżynowego.

Krem z serkiem mascarpone to krem, który zawsze się udaje. Tort nie jest zbyt słodki. Prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt upiekłam w foremce o przekroju 24 cm.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 100 g cukru lub ksylitolu
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 40 g mączki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia — opcjonalnie

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 250 g musu jeżynowego
  • 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania
  • 4 łyżki cukru
  • 4 listki żelatyny
  • 1 łyżka gorącej wody

Składniki na nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki rumu lub wódki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  • obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez oddzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec w 180`C 35 minut
  • 350 g jeżyn umieścić w rondelku, dodać cukier/ksyliotol i zagotować. Gotować kilka minut, aż jeżyny zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko i ostudzić. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Namoczoną żelatynę wymieszać z łyżką gorącej wody do rozpuszczenia, następnie połączyć z musem jeżynowym
  • mascarpone umieścić w misce i ubijając wlewać porcjami śmietankę kremówkę. Masa początkowo rozrzedzi się, by po kilku minutach ubijania zgęstnieć. Na koniec wmieszać przestudzony mus jeżynowy z żelatyną. Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki, dodaj cukier puder. Odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut
  • upieczony biszkopt przeciąć na 3 części. Krążki posmarować kremem, łącznie z górnym plackiem. 1/4 kremu pozostawić do posmarowania boków i wykonania rozetek na torcie. Odstawić do lodówki. Odłożonym kremem posmarować boki i przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć ozdobne rozetki. W rozetkach umieścić jeżyny. Tort przechowywać w lodówce. Kroić nożem zamoczonym na chwilkę w gorącej wodzie

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *