Sałatka z selera naciowego i kurczaka

Sałatka smaczna, zdrowa i bardzo chrupiąca, z selerem naciowym w roli głównej. Seler naciowy nie tylko wzbogaca sałatkę swym aromatem, ale nadaje ciekawej tekstury. Dodatek winogron i ananasa zadba o nutę słodyczy. Jeśli majonez zastąpisz winegretem, jest wyjątkowo niskokaloryczna i możesz ją jeść bez ograniczeń. Świetna na samodzielną przekąskę.

Ponieważ długo pozostaje jędrna i chrupiąca idealnie nada się do lunch boxu do pracy. Seler naciowy nie jest docenianym warzywem, a zawiera 86 różnych substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Szczególnie jedzony na surowo jest najzdrowszy, bo nie tracimy cennych witamin. 

Składniki:

  • 5-6 łodyg selera naciowego
  • 35 dkg upieczonej piersi z kurczaka
  • 1/3 ananasa
  • 20-25 ciemnych winogron bezpestkowych
  • prażone płatki migdałów

Składniki na sos:

  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka ketchupu

Wykonanie:

  • piersi z kurczaka umyć, obrać z powięzi, osuszyć. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie wymieszać z 1 łyżką oleju i dowolnymi ziołami. Wymieszałam z igiełkami rozmarynu i odstawić przynajmniej na 15 minut. Obsmażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obydwu stron, następnie podlać odrobiną bulionu lub wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem jeszcze około 5-8 minut
  • podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni bez tłuszczu
  • łodygi selera obrać z włókien i pokroić. Ananasa pokroić w kostkę, winogrona przekroić na pół
  • wymieszać seler z ananasem, winogronami i pokrojonym w kostkę wystudzonym kurczakiem. Składniki sosu wymieszać i dodać do sałatki. Udekorować podprażonymi migdałami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *