Rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym

Rolada biszkoptowa, bardzo delikatna, puchata, z kremem o lekko pomarańczowym smaku, tak pyszna, że po prostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu — idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne.

Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki z mandarynki (kawałki pomarańczy były za duże), niestety zostały na talerzyku, zapominałam rozłożyć je na kremie.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka L
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mączki kukurydzianej
  • 20 g kakao
  • 110 g ksylitolu/cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 120 ml soku z pomarańczy
  • 3 płatki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru Cointreau
  • 1 mandarynka — opcjonalnie
  • 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego

Składniki na polewę czekoladową:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki

Wykonanie:

  • odważyć suche składniki na biszkopt i wymieszać. Jajka w całości, nie oddzielając białek od żółtek ubić na puszysty kogel-mogel. Powinny prawie potroić objętośćDo ubitych jajek dodać w 3 porcjach suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, tak by „jajka nie siadły”. Ciasto porcjami rozłożyć na dużej blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 10 minut. Jeszcze gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę kuchenną, następnie ściągnąć papier i zawinąć roladę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić zawiniętą do wystudzenia
  • wycisnąć sok z 1 dużej pomarańczy (około 120 ml), przelać przez sitko do rondelka, by pozbyć się kłaczków, dodać 1 łyżkę cukru/ksylitolu i gotować około 15 minut, by zredukować objętość o połowę. Drugą pomarańczę dokładnie umyć, następnie sparzyć i zetrzeć skórkę. Odłożyć
  • listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie dodać żelatynę do zredukowanego, gorącego soku z pomarańczy i wymieszać do rozpuszczenia 
  • ubić mascarpone ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, następnie dodać sok z rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną. Na końcu dodać likier pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy, zmiksować
  • rozwinąć roladę, posmarować dżemem, równomiernie rozłożyć krem i rozłożyć przygotowane fileciki z mandarynki. Ponownie zwinąć i odstawić do lodówki, by stężał krem
  • zagotować kremówkę, wrzucić do śmietany połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować roladę 

SMACZNEGO!

Uwagi:
Jeśli do biszkoptu, zamiast cukru, używasz ksylitolu najlepiej zamienić go w mączkę cukrową. W tej postaci idealnie się ubija z jajkami na puszysty kogel-mogel.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *