Rolada biszkoptowa, bardzo delikatna, puchata, z kremem o lekko pomarańczowym smaku, tak pyszna, że po prostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne.
Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki z mandarynki ( kawałki pomarańczy były za duże), niestety zostały na talerzyku, zapomiałam rozłożyć je na kremie.
Składniki na biszkopt:
50 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mączki kukurydzianej
20 g kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
250 g mascarpone
200 g śmietany kremówki
120 ml soku z pomarańczy
3 płatki żelatyny
3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
skórka otarta z pomarańczy
2 łyżki likieru Cointreau
1 mandarynka - opcjonalnie
3-4 łyżki dżemu pomarańczowego
Składniki na polewę czekoladową:
80 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- odważyć suche składniki na biszopt i wymieszać. Jajka w całości, nie odzielając białek od żółtek ubić na puszysty kogel-mogel. Powinny prawie potroić objętość. Do ubitych jajek dodać w 3 porcjach suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, tak by "jajka nie siadły". Ciasto porcjami rozłożyć na dużej blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 10 minut. Jeszcze gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę kuchenną, następnie ściągnąć papier i zawinąć roladę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić zawinietą do wystudzenia
- wycisnąć sok z 1 dużej pomarańczy (około 120 ml), przelać przez sitko do rondelka, by pozbyć się kłaczków, dodać 1 łyżkę cukru/ksylitolu i gotować około 15 minut, by zredukować objętość o połowę. Drugą pomarańczę dokładnie umyć, następnie sparzyć i zetrzeć skórkę. Odłożyć
- listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie dodać żelatynę do zredukownego, gorącego soku z pomarańczy i wymieszać do rozpuszczenia
- ubić mascarpone ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, następnie dodać sok z rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną. Na końcu dodać likier pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy, zmiksować
- rozwinąć roladę, posmarować dżemem, równomiernie rozłożyć krem i rozłożyć przygotowane fileciki z mandarynki. Ponownie zwinąć i odstawić do lodówki, by stężał krem
- zagotować kremówkę, wrzucić do śmietany połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować roladę
uwagi: jeśli do biszkoptu zamiast cukru używasz ksylitolu najlepiej zamienić go w mączke cukrową. W tej postaci idealnie się ubija z jajkami na puszysty kogel-mogel.
8 komentarzy
Super apetycznie wyglada rolada. Od razu by sie chcialo zjesc chociaz kawaleczek;-). Prosze,napisz mi,ile mam dodac zelatyny,takiej sypkiej;-). Z gory dziekuje za odpowiedz:-).
OdpowiedzUsuńDzięki:) Jeden listek żelatyny to odpowiednik jednej łyżeczki:) Pozdrawiam:)
UsuńWyszła idealnie, świetna rolada.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się:) Nam też bardzo smakowała:)
UsuńAleż świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Smakuje też świetnie:)
UsuńWitam,czy ten likier jest konieczny,czym mozna zastapic?
OdpowiedzUsuńMożna wódką, rumem lub w ogóle pominąć:) Proponuję jednak skosztować krem z alkoholem i bez jego dodatku i zdecydować:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!