Ziemniaki to niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionu. Placki ziemniaczane - proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii.
Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować!
600 g ziemniaków
250-300 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
- ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej
- kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać
- starte ziemniaki wymieszać z posiekaną kapustą, jajkiem i mąką. Ciasto doprawić solą i pieprzem
- kłaść niewielkie porcje (1 łyżka) na rozgrzany olej, lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
- podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu
8 komentarzy
Czadowe połączenie! :D
OdpowiedzUsuńDzięki, smakują wyśmienicie:)
UsuńKiedyś trafiłem przepis na mielone z kapustą kiszoną. Były bardzo dobre. Dlatego chętnie wypróbuje ten przepis na placki.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, bo są świetne:) Kiedyś spróbuję dorzucić kapustę kiszoną do mielonych, bo brzmi interesująco:)
UsuńZ takimi plackami,to jeszcze sie nie spotkalam;-). Polaczenie kapusty i ziemniakow brzmi super. Obawiam sie,ze rozleca mi sie podczas smazenia:-P. Ale sprobuje zrobic;-).
OdpowiedzUsuńMarysiu spokojnie, nie rozlecą się:) Smacznego!
UsuńUważam, że ziemniaki to podstawa także polskiej kuchni! I super bo nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze dostarczają nam wiele składników odżywczych :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, to także fundament kuchni polskiej, bo obie kuchnie są bardzo podobne:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!