Racuszki drożdżowe z jabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży.
Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością.
Składniki:
(mieszana jasna 630 + 1050)
200 ml mleka
3-4 łyżki cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki drożdży instant - 7 g lub 15 g świeżych
olej do smażenia
1 duże jabłko
cukier puder
Wykonanie:
- do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże, dodać jajko i stopniowo dolewać mleko mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia
- gdy ciasto podwoi objętość wmieszać delikatmie obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka
- rozgrzać na patelni olej, kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Powinny smażyć się wolno, raz - że szybko się rumienią, dwa - by przesmażyły się do środka. Usmażone racuszki układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podawać posypane cukrem pudrem, z sosem owocowym, konfiturą lub dipem cynamonowym (jogurt wymieszany z cukrem i cynamonem)
10 komentarzy
Niko, ależ smakowitości :). Przyznam, że dotąd takich nie robiłam, a uwielbiam wszystko co drożdżowe. Zatem koniecznie muszę zrobić te racuchy :).
OdpowiedzUsuńDziękuję Anetko:) Też robiłam pierwszy raz. Są świetne, konieczne do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :D
OdpowiedzUsuńI moje również:)
UsuńSuper przepis, myślę, że spodoba się wielu studentom. Jeśli chcecie wiedzieć więcej o projekcie Cooknomics, który organizuje tą akcję, zapraszamy na https://www.facebook.com/Cooknomics/ :)
OdpowiedzUsuńNa pewno - prosty, tani, smaczny i syty;)
UsuńJuż wiem, co będę miała do dzisiejszej kawki:)
OdpowiedzUsuńMogą być i do kawki!:)
Usuńa jeśli drożdże świeże, to wcześniej rozmieszać je z mlekiem i cukier by wyrosły i wtedy dodać do ciasta???ile na taką porcję?1dag?
OdpowiedzUsuńZamiast suszonych 15 g świeżych drożdży. Wystarczy świeże drożdże wymieszać z 1 łyżką mleka, by je upłynnić i wymieszać z pozostałymi składnikami jak w przepisie:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!