Surówka z buraka — czerwona moc buraka

Buraczki uwielbiam w każdej postaci. Do tej pory jadłam gotowane lub pieczone, nie miałam pojęcia, że można je zjeść na surowo. Ze sporą dozą sceptycyzmu przeczytałam przepis znaleziony w Kukbuku, ale składniki zachęciły do wypróbowania. Efekt?

Chrupiąca, lekka, orzeźwiająca, absolutnie rewelacyjna. Trzeba wiedzieć, że surowy burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki niepozorny!

Składniki:

  • 2 surowe buraczki
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Pomarańczowy winegret:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

  • buraka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki
  • pomarańczę obrać i spomiędzy białych błonek ostrym nożem wyciąć fileciki. Sok z pomarańczy „złapać do miseczki”
  • do soku z pomarańczy dodać oliwę i przyprawy, następnie wymieszać do powstania gładkiej emulsji
  • buraczki ułożyć na talerzykach, posypać podprażonymi orzechami. Ułożyć cząstki filecików z pomarańczy i skropić całość winegretem

SMACZNEGO!
Inspiracja: Kukbuk maj-czerwiec 2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *