Babka kokosowa z suszonymi morelami i żurawiną

Babka na bogato, z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Pyszna, owocowa, bardzo aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mleka kokosowego. Pożywna i syta, bardzo przypomina keks. Idealna i na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki.

Łasuchy będą mruczeć z zadowolenia! Myślę, że „otulona” białą polewą czekoladową może pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 mielonych orzechów laskowych
  • 200 g masła
  • 120 g ksylitolu/cukru
  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g suszonej żurawiny
  • 200 g suszonych moreli
  • 200 ml mleka kokosowego

Wykonanie:

  • wiórki kokosowe i orzechy lekko podprażyć na patelni bez tłuszczu
  • posiekać żurawinę i morele
  • masło utrzeć na puch. Dodawać na przemian cukier i jajka każdorazowo ucierając około 1/2 minuty na średnich  obrotach miksera
  • w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej
  • foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełnić ciastem. Piec w 180`C 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona
  • wystawić foremkę z piekarnika. Po 10 minutach uwolnić babkę z foremki. Wg upodobań obsypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *