Sezon truskawkowy w pełni, szkoda by było nie wykorzystać truskawek do przygotowania lekkiego, smacznego obiadu. Na knedle z truskawkami zapraszam tutaj, dzisiaj na pierogi z truskawkami i w dodatku na niezwyczajne pierogi z truskawkami, bo spowite cudownym różanym aromatem (przepis na cukier różany na blogu).
Wykorzystałam zeszłoroczny cukier różany. Posłodziłam nim truskawki w środku pierogów oraz jogurt, z którym je podałam. Po prostu pycha! Dzika róża jeszcze kwitnie, warto zebrać płatki i przygotować cudownie pachnący cukier różany, bardzo przydatny w kuchni.
Ciasto pierogowe zrobiłam z uniwersalnego i zarazem najlepszego i najprostszego przepisu. Pierogi są mięciutkie, świetnie się sklejają.
300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa mieszana 630+1050)
150 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
solidna szczypta soli
Dodatkowo:
300 g truskawek
cukier różany
śmietanka lub jogurt
mus truskawkowy (przepis tutaj) - opcjonalnie
Wykonanie:
- ciasto najłatwiej i najprzyjemniej jest przygotować w robocie kuchenym. Jeśli znasz dokładne proporcje mąki i wody to żaden problem. Odważone składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki. Owinąć w ściereczkę i zostawić na około 30 minut, by odpoczęło
- truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, pokroić w kostkę
- ciasto podzielić na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać kółka szklanką lub foremką. Nakładać po łyżeczce truskawek i 1/4 maleńkiej łyżeczki cukru różanego, sklejać i odkładać na ściereczkę
- pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wybierać pierogi łyżką cedzakową
- śmietankę lub jogurt wymieszać z cukrem różanym
- pierogi podawać polane różaną śmietanką i sosem truskawkowym

9 komentarzy
Kocham jesc pierogi :-). Robilam je raz w zyciu. Wrzucilam je na wrzatek,a one wszystkie mi sie posklejaly :-). I sie poddalam. Chyba odwaze sie i zrobie drugie podejscie :-).
OdpowiedzUsuńJak lubisz pierogi trzeba próbować, bo te domowe zawsze są najlepsze:) Pozdrawiam!
UsuńA czy robilas kiedys z ciasta bezglutenowego?
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy, ale kusi mnie i pewnie spróbuję:)
Usuńo no to czekam na fajny przepis na bezglutenowe ciasto bo do tej pory moje proby mnie nie zadowalaly....ciasto sie lamie, I takie jakies hm...moze z maki tylko ryzowej bylyby delikatne I cienkie. Jest to dla mnie teraz wyzwanie bo mam w rodzinie 1 bezglutenowca.
OdpowiedzUsuńA mogłabyś podać link lub napisać przepis, jak się robi taki cukier różany? :)
OdpowiedzUsuńSą dwa linki: w tekście i w "dodatkowo":)
UsuńMniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Polecam, pierożki smakują wybornie!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!