Casarecce siciliane z cukinią i boczkiem

Lubisz makaron i cukinię? Oto prosty obiad z tymi dwoma składnikami we włoskim stylu. Prawdziwa uczta dla smakoszy cukinii.

Gruby włoski makaron Casarecce rodem z Sycylii idealnie współgra z resztą składników. Przygotujesz go błyskawicznie. Idealne danie na gorące dni.

Cebulę podsmażyłam z boczkiem i cukinią, gdy pominiesz dodatek boczku, danie idealnie nada się dla wegetarian. Cukinia w aromatycznym sosie śmietanowym, z cebulą, czosnkiem i boczkiem smakuje doskonale. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g makaronu casarecce lub innego
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • 100 g surowego, wędzonego boczku
  • 150 ml śmietany kremówki
  • natka zielonej pietruszki
  • parmezan — opcjonalnie

Wykonanie:

  • makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu
  • cukinię umyć, odciąć końcówki i odrzucić. Przekroić na pół i przy pomocy łyżki usunąć pestki z gąbczastym środkiem. Pokroić w cienkie pół krążki
  • obraną, pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dorzucić pokrojony w paski boczek i smażyć około 10 minut. Dołożyć na patelnię cukinię, posolić, by zmiękła i przesmażyć razem przez kilka minut. Dolać śmietanę kremówkę i dusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu
  • makaron odcedzić, dodać całą zawartość patelni, dokładnie wymieszać. Podawać z natką zielonej pietruszki i startym parmezanem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *