Szarlotka z aronią

Pyszne, kruche, maślane ciasto na przywitanie jesieni — polski klasyk szarlotka. By nie była nudna, wzbogaciłam ciasto ostatnimi owocami aronii. To już ostatni przepis w tym sezonie z dodatkiem aronii, wykorzystałam cały zdobyczny zapas co do jednej kulki.

Dodatkowo oprócz świeżych owoców aronii kruchy spód posmarowałam dżemem aroniowo-jabłkowym To nie tylko mocny akcent kolorystyczny, ale równocześnie potężny zastrzyk wartości zdrowotnych. Ciasto jest delikatne i mocno kruche, w całości wykonane z mąki krupczatki. Bardzo proste i zawsze się udaje. Wysokość ciasta zależy od wielkości foremki. Moje jest dość niskie, użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko, 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka owoców aronii
  • 4 łyżki dżemu

Wykonanie:

  • do miski przesiać mąkę, dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałeczki. Rozetrzeć palcami masło, aż powstanie kruszonka, następnie dodać jajka i szybko zagnieść do połączenia składników. Gdyby się lepiło podsypać trochę mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną uformować w dysk, owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Drugą uformować w wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki
  • jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Umyć aronię. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie umieścić w płaskim rondlu i podgrzewać, aż jabłka stracą objętość
  • ciasto z lodówki rozwałkować na placek i wyłożyć nim spód i bok foremki, wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i posmarować dżemem. Nałożyć podsmażone jabłka. Na jabłkach rozsypać owoce aronii. Na to zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki
  • piec 45-50 minut w 200`C do zrumienienia 
  • podawać posypane cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *