Deser jogurtowy z marakują i mango — fit

Zapraszam na egzotyczny deser z marakują i mango. Połączenie obu owoców smakuje fenomenalnie! Jogurt — podstawa dzisiejszego deseru usztywniony, czy raczej uszlachetniony  został dodatkiem mascarpone. Jogurt nie tylko zyskał konsystencję wyrafinowanego kremu, ale jak smakuje! Deser zniknął w okamgnieniu!

Marakuja, znana pod nazwą passiflory lub męczennicy jadalnej nie kojarzy się może  z przyjemnością, ale nie męczmy się, a zajadajmy jej soczystym, pestkowym miąższem. Smakuje bardzo egzotycznie, zjawiskowo owocowo i odświeżająco.

Pasifflora zapewni sporą dawkę witaminy C, trochę błonnika i mikroelementów: niacyny, ryboflawiny, żelaza i fosforu. Marakuja ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran, działa nasennie i obniża ciśnieni (100 g owocu zawiera 278 mg potasu).

Składniki na 2 porcje:

  • 2-3 owoce marakui
  • 1/2 mango
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru
  • wanilia
  • beziki meringue — opcjonalnie

Wykonanie:

  • owoce marakui przeciąć na 2 połówki, wybrać łyżeczką zawartość. Połowę owocu mango zblendować na gładki krem, resztę pokroić w drobną kosteczkę. Miąższ marakui wymieszać z przygotowanym mango
  • jogurt ubić mikserem z dwoma łyżkami mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem. Dodać do kremu wanilię
  • masę jogurtową owocową układać naprzemiennie w szklanych pucharkach. Deser ozdobiłam maleńkimi bezikami meringue. Można użyć dowolnych ciasteczek lub orzeszków. Przed podanie schłodzić w lodówce

SMACZNEGO!

Uwagi:
Dojrzały owoc marakui jest ciemnofioletowy i mocno pomarszczony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *