Pączki – pyszne, puszyste, orkiszowe

Pączki — tradycyjny karnawałowy wypiek, a już szczególnie w Tłusty Czwartek nie może ich zabraknąć. Najlepsze oczywiście są domowe i wcale nie są trudne do zrobienia.

Skorzystałam z przepisu „Kuchni polskiej” i robiąc je po raz pierwszy w życiu, wyszły perfekcyjnie. Popatrz na zdjęcia! Biała obwódka dookoła pączka świadczy o tym, że pączek jest dobrze wyrośnięty i prawidłowo usmażony, chociaż zrobiłam je z mąki orkiszowej – 630.

Tajemnica tkwi w utarciu jajek z dodatkiem cukru na puchaty kogel-mogel. Nawet nie musisz ich formować, bez obawy — nie oblepisz się ciastem drożdżowym. Po prostu wyrośnięte ciasto rozwałkowujesz i wykrawasz foremką pączki. Ot i wszystko!

Składniki na około 13 pączków:

  • 275 g mąki orkiszowej 630
  • 25 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka alkoholu
  • 35 g masła
  • powidła śliwkowe
  • 3 kostki smalcu do smażenia

Wykonanie:

  • drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, zostawić
  • żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel
  • mąkę przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej
  • mleko podgrzać. Część dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić. Wyrabiać hakiem dodając resztę mleka i alkohol. Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione, ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać foremką (szklanką) krążki (u mnie średnica 7 cm). Ułożyć wycięte krążki na ściereczce posypanej mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia
  • w płaskim rondlu rozgrzać smalec. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i rumieni się, ale nie pali, tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Gdy używasz termometru, powinien wskazać 170`C. Na tłuszcz kłaść po kilka pączków. Po zrumienieniu z jednej strony przy pomocy patyczka odwracać je na drugą stronę i dosmażać. Usmażone wyjmować za pomocą siatkowej łyżki cedzakowej i odkładać na kuchennym ręczniku do odsączenia
  • ostudzone pączki napełnić przy pomocy rękawa cukierniczego z długą końcówką ulubionym nadzieniem. Swoje nadziałam musem śliwkowym (kilka sporych łyżek musu rozprowadzić sokiem z pomarańczy lub wodą, by nabrał lekkiej konsystencji podobnej do musu)
  • posypać przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym lub polukrować

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *