Bryzol z pieczarkami I cebulą

Bryzol lub stek jak kto woli, to kawałek polędwicy wołowej obsmażony i podany z pieczarkami i cebulką. Pysznie, szybko i nie ma się tutaj co nie udać! Polędwica wołowa to mięso, które idealnie nadaje się do krótkiej obróbki. To ostatnie 2 kawałki zdobycznej polędwicy wołowej i zamieniłam je w danie, które panowało w niemal każdej restauracji w czasach PRL-u.

Bryzole podałam z batatami pieczonymi w piekarniku. Te słodkie ziemniaki wyjątkowo dobrze smakują ze smażoną wołowiną. Obiad lub kolacja pierwsza klasa!

Składniki:

  • 2 plastry polędwicy wołowej
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • papryka słodka
  • 2-3 bataty

Wykonanie:

  • dwa 1,5-2 cm grubości plastry polędwicy wołowej dokładnie wymasować z olejem, następnie oprószyć pieprzem
  • bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w misce i wymieszać z łyżką oleju, solą, papryką i pieprzem. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w 200`C w piekarniku
  • pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem z ewentualnych nieczystości i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na oleju cebulę, dodać pokrojone pieczarki i podsmażać przez kilka minut
  • gdy bataty dopiekają się w piekarniku rozgrzać mocno patelnię grillową lub z nieprzywierającą powłoką. Ułożyć steki i smażyć po około 2 minuty z każdej strony do silnego zrumienienia. Upieczone ściągnąć z patelni i odłożyć na descekę na kilka minut, by soki wewnątrz mięsa się ustabilizowały
  • brizole wyłożyć na talerze, przykryć pieczarkami z cebulką. Podawać z upieczonymi batatmi

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *