Z kapusty pekińskiej najczęściej robimy surówkę do drugiego dania. Warto pokusić się i dla odmiany przygotować to smaczne, zdrowe warzywko na gorąco. Z dodatkiem kilku warzyw z udziałem kapusty pekińskiej przygotujesz pyszny bigosik wegeteriański i to w ekspresowym tempie. Idealny dodatek do obiadu, ale z kawałkiem chrupiącej bagietki to pyszne samodzielne danie. Polecam przepis do wypróbowania! Zajadaliśmy się bigosikiem, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.
Składniki:
1 cebula
2 marchewki
1/2 pora
2 selery naciowe
2 łyżki smalcu/oleju
1 łyżeczka soli, pieprz
1/2 łyżeczki miodu
majeranek
sól, pieprz
1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 szklanki bulionu warzywnego - opcjonalnie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- warzywa obrać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, seler naciowy i por cienko pokroić, kapuste pekińską poszatkować w grube paski
- pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego smalcu. Dodać pozostałe warzywa i podsmażyć razem przez kilka minut
- dodać poszatkowaną kapustę, pomidory z puszki, przyprawy i dusić pod przykryciem około 15 minut. W przypadku bardzo dużej kapusty można dodakowo podlać bulionem. Na końcu dosmaczyc sola i pieprzem
SMACZNEGO !
10 komentarzy
Podoba mi się. Bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńNo ten przepis bardzo mi odpowiada. Z pewnoscia skorzystam z przepisu. Bardzo podoba mi sie,taka lekka,warzywna wersja bigosu. Pewnie smak tez znakomity :-).
OdpowiedzUsuńZnakomity, zrobisz ją na pewno nie raz:)
UsuńNietypowy gulasz :)
OdpowiedzUsuń?
UsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
UsuńSmalec w wersji wegetarian...?
OdpowiedzUsuńW przepisie masz smalec i olej do wyboru:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!