Kapusta pekińska duszona z warzywami – bigos wegeteriański

Z kapusty pekińskiej najczęściej robimy surówkę do drugiego dania. Warto pokusić się i dla odmiany przygotować to smaczne, zdrowe warzywo na gorąco. Z dodatkiem kilku warzyw z udziałem kapusty pekińskiej przygotujesz  pyszny bigosik wegeteriański i to w ekspresowym tempie. Idealny dodatek do obiadu, ale z kawałkiem chrupiącej bagietki to pyszne samodzielne danie. Polecam przepis do wypróbowania! Zajadaliśmy się bigosikiem, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.

Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 2 selery naciowe
  • 2 łyżki smalcu/oleju
  • 1 łyżeczka soli, pieprz
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego – opcjonalnie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

  • warzywa obrać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, seler naciowy i por cienko pokroić, kapuste pekińską poszatkować w grube paski
  • pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na łyżce rozgrzanego smalcu. Dodać pozostałe warzywa i podsmażyć razem przez kilka minut
  • dodać poszatkowaną kapustę, pomidory z puszki, przyprawy i dusić pod przykryciem około 15 minut. W przypadku bardzo dużej kapusty można dodakowo podlać bulionem. Na końcu dosmaczyc sola i pieprzem

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *