Chałka nadziewana makiem

Chałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci, zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki — mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam!

Składniki na 2 chałki:

  • 500 g maki orkiszowej jasnej 700
  • 250 ml mleka
  • 30-40 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie makowe:

  • 200 g suchego, zmielonego maku
  • 180-200 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 1 łyżka ziarenek maku do posypania
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka umieścić w garnuszku razem z masłem i miodem, następnie delikatnie podgrzać
  • odważyć mąkę do misy miksera, dodać całą resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • w międzyczasie przygotować masę makową. Odmierzyć do garnuszka mleko, dodać masło i miód (tylko miód skrystalizowany), następnie zagotować. Gorącym mlekiem zalać mak, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy mak napęcznieje i nieco przestygnie dodać resztę składników i wymieszać. Gdy masa będzie zbyt rzadka zagęścić mielonymi orzechami
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Z każdej części odważyć 3 kawałki o jednakowej wadze. Kolejno rozwałkowywać je na długość około 40 cm i 15 cm szerokości. Smarować masą makową zostawiając wolne brzegi. Jeden brzeg z dłuższej strony posmarować delikatnie wodą i zrolować. Odłożyć na blat/stolnicę podsypany mąką. Tak samo postąpić z pozostałymi 5-ma kawałkami ciasta. Trzy rolki spleść w warkocz, podwinąć końce i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób przygotować 2 chałkę.
  • uformowane chałki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać ziarenkami maku
  • piec w 180`C 25-30 minut do zrumienienia. Nie przetrzymywać w piekarniku bez potrzeby, by nie przesuszyć chałek. Nadają się do zamrażania

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *