Szczególnie polecane są osobom mającym problemy ze wzrokiem. Zawierają mirtylinę wzmacniającą najmniejsze naczynia włosowate odpowiedzialne za mikrokrążenie w naczyniach oka. Są stosowane w leczniu tzw. kurzej ślepoty, zwyrodnieniu plamki żółtej i przeciwdziałają zaćmie, szczególnie polecane krótkowidzom.
Po jagody mogą sięgać cukrzycy, ponieważ zawarty w nich glikozyd działa podobnie jak insulina pomagając utrzymać stały poziom cukru we krwi.
Dzięki dużej zawartości błonnika pomagają usuwać toksyny, zadbają także o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
Dzisiejszy koktajl to smaczna propozycja na letnie śniadanie. Jagody w połączeniu z maślanką smakują genialnie. Schłodzona maślanka latem smakuje najlepiej, a koktajlowi dodaje niezłego pazura. Banan zadba o sporą dawkę potasu i aksamitną konsystencję. Objętość koktajlu zwiększa dodatek melona kantalupa. Można go zastąpić gruszką.
Polecam do wypróbowania!
Składniki na 2 porcje:
kubek jagód - około 200 g
1 banan
150 ml maślanki
1/4 melona kanlatupa/gruszka
2 cm kawałek imbiru
2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie
1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
- jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać. Obranego banana pokroić w plasterki. Obrać melona, pokroić w kostkę. Imbir obrać zs skórki i rozdrobnić
- przygotowane owoce umieścić w kielichu blendera, dolać maślankę i zmiksować do pożądanej konsystencji
- wypić zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO !
4 komentarzy
U nas to juz prawie po sezonie jagodowym :-). Nie ma gdzie zbierac jagod. Wielbiciele tych czarnych perelek,juz o to zadbali :-). Chociaz my wczoraj uzbieralismy 6 litrow :-). Takze,koktajl z pewnoscia bedzie zrobiony :-).
OdpowiedzUsuńImponujące zbiory, tylko pozazdrościć!
UsuńPrzepyszny i zdrowy koktajl :) Lekko i bardzo smacznie <3
OdpowiedzUsuńZgadza się, szklaneczka pełna zdrowia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!