Koktajl jagodowy z maślanką

Sezon jagodowy rozpoczęty. Zadbaj o to, by w sezonie delektować się nimi jak najczęściej, bo to wyjątkowe owoce bardzo korzystne dla naszego zdrowia, urody i sylwetki. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Szczególnie polecane są osobom mającym problemy ze wzrokiem. Zawierają myrtylinę wzmacniającą najmniejsze naczynia włosowate odpowiedzialne za mikrokrążenie w naczyniach oka. Są stosowane w leczeniu tzw. kurzej ślepoty, zwyrodnieniu plamki żółtej i przeciwdziałają zaćmie, szczególnie polecane krótkowidzom.

Po jagody mogą sięgać cukrzycy, ponieważ zawarty w nich glikozyd działa podobnie jak insulina, pomagając utrzymać stały poziom cukru we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika pomagają usuwać toksyny, zadbają także o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.

Dzisiejszy koktajl to smaczna propozycja na letnie śniadanie. Jagody w połączeniu z maślanką smakują genialnie. Schłodzona maślanka latem smakuje najlepiej, a koktajlowi dodaje niezłego pazura. Banan zadba o sporą dawkę potasu i aksamitną konsystencję. Objętość koktajlu zwiększa dodatek melona kantalupa. Można go zastąpić gruszką. Polecam do wypróbowania!

Składniki na 2 porcje:

  • kubek jagód — około 200 g
  • 1 banan
  • 150 ml maślanki
  • 1/4 melona kantalupa/gruszka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 plasterki mrożonej cytryny — opcjonalnie
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

  • jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać. Obranego banana pokroić w plasterki. Obrać melona, pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skórki i rozdrobnić
  • przygotowane owoce umieścić w kielichu blendera, dolać maślankę i zmiksować do pożądanej konsystencji
  • wypić zaraz po przygotowaniu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *