Sekretem smaku dobrego barszczu jest nie ilość buraków, ale ich rozdrobnienie i pozostawienie na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, by wszystko co najlepsze przeszło do wywaru.
Najsmaczniejszy barszcz to oczywiście ten zakwaszony zakwasem z buraków.
Wiem, ze zakwas robicie, to najczęściej czytany post na blogu. Czas zatem wykorzystać przygotowany zakwas!
Barszcz jest esencjonalny, aromatyczny, pyszny. Filiżanka domowego barszczyku rozgrzeje i uszczęśliwi!
Zapraszam do tradycyjnego gotowania!
Składniki:
1,5 l wody
3-4 buraki (około 500 g)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
sól
majeranek
1-2 szklanki zakwasu z buraków (najlepszy przepis tutaj)
maleńka szczypta cukru lub miód
Wykonanie:
- boczek wypłukać, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut lub dłużej do miękkości
- warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę przekroić w poprzek na pół i opalić na płycie. Miękki boczek usunąć z wywaru dodać warzywa i gotować około 15 minut. W międzyczasie obrać buraki i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do wywaru i gotować około 20 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić przynajmniej na 3 godziny lub najlepiej na całą noc
- barszcz przecedzić, dodać zakwas z buraków. Zakwas dolewać stopniowo i kosztować. Im starszy zakwas, tym kwaśniejszy i zużyjesz go wówczas mniej. Dodać czosnek, sól do smaku i pieprz zmiażdżony w moździeżu. doprawić majerankiem i odrobiną cukru. Podgrzewać powoli, uważać by się nie zagotował, bo straci piękny kolor i klarowność
- podawać bardzo gorący. Podałam z ruskimi pierogami w cieście francuskim z piekarnika
SMACZNEGO !
10 komentarzy
Barszczyk to mi lubimy. I to bardzo. Twoj przepis jest bardzo ciekawy. Mysle nawet,ze taki bogaty w smak :-). Przepis z pewnoscia sie przyda.
OdpowiedzUsuńDla mnie barszcz w rankingu zup zawsze stoi na I miejscu! Jest bardzo smakowity, polecam!
UsuńThis blog was... how do you say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me.
OdpowiedzUsuńThanks!
I know this web page gives quality dependent posts
OdpowiedzUsuńand additional stuff, is there any other web page which presents these things in quality?
Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?
OdpowiedzUsuńMy blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would really
benefit from some of the information you provide here.
Please let me know if this alright with
you. Thanks!
OK, it you give a link:)
Usuńprzepis ekstra,pytanie techniczne - jak odstawiamy barszcz na noc to musimy go dać do lodówki czy może stać na piecu?🤔
OdpowiedzUsuńZawsze wystawiam ns balkon:)
UsuńTak zrobię, dziękuję spokojnych i zdrowych Świąt życzę 🎄
UsuńDziękuję i wzajemnie:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!