BARSZCZ CZERWONY, CZYSTY NA WĘDZONCE

Barszcz czerwony, tradycyjna polska zupa, jest nie tylko symbolem wigilijnych wieczerz, ale również doskonałym dodatkiem do codziennych posiłków. Przygotowany na bazie wędzonego boczku, zdobywa głęboki, bogaty smak, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie.

Nie tylko buraki liczą się w barszczu

Większość ludzi myśli, że sekret dobrego barszczu tkwi w burakach. Jednak to, jak traktujemy te buraki, odgrywa kluczową rolę. Rozdrobnienie i pozostawienie ich na kilka godzin pozwala wszystkim aromatom przeniknąć do wywaru. Zakwaszanie zupy zakwasem z buraków dodaje jej głębi i kwasowości, tworząc niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • Wędzony boczek: 500 g
  • Woda: 1,5 l
  • Buraki: 3-4 sztuki
  • Marchewki: 2 sztuki
  • Pietruszka: 1 sztuka
  • Seler: 1/4 korzenia
  • Cebula: 1 sztuka
  • Czosnek: 3-4 ząbki
  • Listki laurowe: 2 sztuki
  • Ziela angielskiego: 5 ziarenek
  • Pieprz kolorowy: 1/2 łyżeczki
  • Sól, majeranek: wg smaku
  • Zakwas z buraków: 1-2 szklanki
  • Cukier lub miód: szczypta

Przygotowanie:

  1. Gotowanie boczku: Wypłucz boczek, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy i gotuj aż stanie się miękki.
  2. Dodawanie warzyw: Do miękkiego boczku dodaj pokrojone warzywa. Cebulę można lekko opalić przed dodaniem – doda to zupie wyjątkowego aromatu.
  3. Przygotowanie buraków: Po 15 minutach gotowania warzyw, dodaj starte buraki. Gotuj krótko, a następnie odstaw na kilka godzin.
  4. Dodawanie zakwasu: Przecedź wywar, dodaj zakwas z buraków. Doświadczonych kucharzy zachęcam do eksperymentowania z ilością zakwasu!
  5. Finalne doprawienie: Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz majeranek. Niewielka ilość cukru lub miodu zrównoważy smak.

Podawanie: Idealny barszcz czerwony powinien być podawany gorący. W tym przypadku, doskonale komponuje się z pierogami w cieście francuskim z piekarnika.

Niech ten barszcz czerwony, przygotowany według tradycyjnej metody, stanie się ulubionym przysmakiem Twojego domu. SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *