Lebkuchen — najlepsze pierniki na świecie

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Szlachetne, mocno korzenne o cytrusowej nucie, która nadaje im rześkości, można powiedzieć pierniczki wybitne.

Świetny przepis na najlepsze pierniki na świecie. Skoro autorka przepisu tak twierdzi, ja mogę tylko przyłączyć się do tej opinii, nie jestem piernikowym ekspertem, ani specjalnym fanem.

Do tej pory bazowałam raczej na mięciutkich, nadziewanych marmoladą kupnych pierniczkach. Dzisiejsze to moje pierwsze pierniki, jakie w życiu upiekłam i bardzo nam posmakowały. Na święta upiekę następną porcję. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach, zupełnie inne od polskich pierniczków. Nie wymagają leżakowania, są miękkie od razu po upieczeniu.

Swoje pierniczki zamiast lukrem ozdobiłam polewą czekoladową, bo takie czekoladowe lubimy najbardziej. Bardzo proste do przygotowania, polecam!

Składniki na około 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Składniki na polewę czekoladową:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie:

  • suche składniki wymieszać w misce
  • w garnuszku podgrzać miód z masłem, nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia
  • do suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam, starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Odstawić do przestygnięcia. Jak wystygnie zgęstnieje
  • nabierać ciasto łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego zwilżonymi dłońmi, by ciasto nie lepiło się do rąk.  Rozpłaszczać i układać na blaszkach  wyłożonych papierem do pieczenia
  • piec w 180`C około 12-15 minut. Nie przedłużać czasu pieczenia, bo będą twarde. Po upieczeniu należy nieco odczekać, aż przestygną i dopiero zdjąć z papieru. Gorące pierniczki są bardzo miękkie. Jeśli piekłaś za długo i mocno stwardniały, nie ma się co martwić. Polane polewą zmiękną przez noc
  • w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i odczekać kilka minut, następnie wymieszać. Przy pomocy pędzla posmarować pierniczki i układać na kratce. Zostawić na noc do stężenia polewy
  • przechowywać w zamkniętej puszce lub szklanym naczyniu  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *