Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie – vörtbröd

W Szwecji tradycyjnie jedzony jest na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord, podawanego w ramach bufetu. W czasie adwentu jest sprzedawany we wszystkich piekarniach.

Chleb rzeczywiście jest bardzo świąteczny, przypraw korzennych ma niezłą porcyjką. Podczas pieczenia pachniało w całym domu nie chlebem, a piernikiem.

Świeży chlebek jest niezwykle chrupiący, a ze śledziami smakował nieziemsko. Miła odmiana dla naszego powszedniego chleba. Mój chlebek jest jaśniejszy od oryginału, ale to pewnie kwestia rodzaju użytego piwa.

Składniki na rozczyn:

  • 100 g pszennego zakwasu
  • 200 ml wody
  • 200 g mąki pszennej chlebowej

Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i pozostaw w ciepłym miejscu na noc.

Ciasto chlebowe (dwa bochenki):

  • 450 ml karmelowego piwa
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g melasy
  • 50 g cukru muscovado
  • 18 g soli
  • 1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 740 g mąki pszennej chlebowej
  • 280 g mąki żytniej
  • 100 g rodzynków

Wykonanie:

  • na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieść ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać sól i miękkie masło. Ciasto będzie dość klejące, ale takie ma być. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut 
  • po tym czasie złożyć ciasto kilka razy, włożyć do miski, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut
  • podzielić ciasto na 2 części i uformować 2 bochenki. Ułożyć chlebki w koszykach lub na blaszce do ostatecznego wyrośnięcia
  • piec 15 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut
  • studzić na metalowej kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *