Surówka z czerwonej kapusty pekińskiej

Czerwona kapusta pekińska debiutuje na rynku. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, bo czerwone barwniki — antocyjany — to naturalne antyoksydanty.

Przedstawiam odmianę Scarlette, o zielono-czerwonych liściach i czerwonej główce w środku. Druga odmiana ma czerwone liście i z zewnątrz i wewnątrz. Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości.

Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy za wiele!

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • kapustę poszatkować, posolić
  • obrać marchewkę i jabłko, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i wmieszać do kapusty
  • olej, miód i ocet wymieszać do otrzymania gładkiej emulsji i wymieszać z zawartością miski
  • podawać schłodzoną i posypaną posiekaną zieloną natką pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *