Bułeczki drożdżowe z budyniem

Pyszne, mięciutkie z aksamitnym nadzieniem budyniowym — to dzisiejsze bułeczki drożdżowe.
Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek do kawy.

Budyń to idealne nadzienie zimowych drożdżówek, smaczniejszego nie znajdziesz. Rozchodzą się w okamgnieniu.

Bułeczki są łatwe do przygotowania, ciasto idealne do współpracy. Zdrowsze podwójnie, bo z mąki orkiszowej i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki orkiszowej (300 g jasnej+120 g pełnoziarnistej)
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży

Nadzienie budyniowe:

  • 1 budyń na 500 ml mleka
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżka masła

Kruszonka:

  • 80 g mąki orkiszowej (60 g jasnej+20 pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 40 g masła
  • 1-2 łyżki wody — opcjonalnie

Wykonanie:

  • w 2 łyżkach mleka rozpuścić drożdże. Pozostałe mleko z masłem pokrojonym na kawałeczki zagrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem lśniące, jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • z podanych składników zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i schować do lodówki
  • w kubeczku rozmieszać proszek budyniowy z częścią mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wmieszać rozmieszany proszek i mieszać trzepaczką balonową, aż budyń zacznie bulgotać. Na koniec wmieszać łyżkę masła. Budyń przykryć folią spożywczą tak, by folia stykała się z budyniem. Ma to zapobiec powstaniu kożucha
  • ciasto wyjąć z misy, jeszcze raz zagnieść, odgazować, następnie podzielić na 10 kawałków. Uformować kulki, rozpłaszczyć i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia
  • w każdej bułeczce zrobić miejsce na budyń uciskając dnem szklanki środek bułeczki do samego dna. Środek wypełnić budyniem. Rant bułek posmarować mlekiem. Posypać bułeczki przygotowaną kruszonką
  • piec w 180`C 20-25 minut, do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *