Grzanki francuskie z chałki orkiszowej

Grzanki francuskie to proste i pyszne śniadanie lub podwieczorek, z prostych składników, które znajdziesz w każdej lodówce. Podstawowym jest jednak czerstwa chałka. Rzadko pozostaje chociaż okruszek po domowym pieczeniu chałki, tym razem zawieruszył się kawałek i mogłam zrobić francuskie grzanki.

Przygotowanie grzanek polega na usmażeniu obtoczonych kawałków czerstwej chałki w roztrzepanych jajkach z mlekiem. Tak odświeżona chałka zyskuje „drugie życie”-  jest puszysta, mięciutka i ciepła jak ta prosto z piekarnika.

Dla mnie oprócz cukru nie potrzebuje już żadnych dodatków. Możesz jednak podać francuskie grzanki z dżemem, nutellą lub sezonowymi owocami. To jeden ze smaczniejszych recyklingów kuchennych. Polecam!

Składniki:

  • 3-4 kawałki czerstwej chałki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
  • masło ghee do smażenia
  • cukier — opcjonalnie

Wykonanie:

  • chałkę pokroić w 1.5-2 cm kawałki
  • jajko z mlekiem i cynamonem roztrzepać widelcem
  • maczać kawałki chałki w przygotowanej masie jajecznej i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
  • podawać natychmiast po upieczeniu oprószone cukrem pudrem lub z innymi dodatkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *