Suszone morele — domowy sposób

Morele suszone domowym sposobem to naprawdę nic trudnego. Zamiast kupować drogie, ekologiczne niesiarkowane ususz je sama. Dwutlenek siarki — popularne E 220 używany do konserwacji kupnych moreli to nie tylko bardzo silny środek uczulający. W prosty sposób możesz go wyeliminować ze swojej diety.

Nie pamiętam tak gorącego i słonecznego lata, to dlatego w tym roku urodzaj moreli jest wyjątkowy i są pełne słodyczy jak jeszcze nigdy dotąd. Suszone morele nie tylko zachowują wszystkie wartości odżywcze, ale po odparowaniu wody następuje ich koncentracja. Tak to działa w przypadku domowego suszenia moreli, ale już przemysłowa metoda konwekcyjna pozbawia owoce sporej wartości odżywczej i mnóstwa polifenoli, głównie przez stosowanie wysokiej temperatury.

Sezon na morele powoli się kończy, warto zatem poczynić zimowe zapasy. Morele suszyłam w piekarniku, choć istnieje opcja wykorzystania suszarki do grzybów. Suszarki elektrycznej używam tylko do suszenia ziół, przy innych produktach jak do tej pory po prostu się u mnie nie sprawdziła.

Składniki:

  • morele w dowolnej ilości
  • kratka/ruszt z piekarnika

Wykonanie:

  • morele dokładnie umyć, osuszyć i wypestkować
  • połówki moreli ułożyć dość ciasno, jedna obok drugiej przecięciem do góry
  • włączyć piekarnik, ustawić na 60`C i wstawić ruszt z morelami. Piekarnika nie domykać całkowicie, zostawić ujście dla wychodzącej pary. Po jakimś czasie można  temperaturę do 70-80`C
  • suszyć około 30 godzin. Trudno określić dokładny czas, ponieważ zależy to również od wielkości owoców. W połowie suszenia obrócić owoce na drugą stronę. Gdy się mocno już skurczą, można przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dosuszać. Morele suszyłam na raty, włączałam i wyłączałam piekarnik, tak jak byłam obecna w domu
  • morele ściemnieją, to naturalne, ale powinny pozostać giętkie, ale nie przesuszone
  • przechowywać w puszce lub słoju  z zamknięciem. Najważniejsze, by niedosuszonych owoców nie zamykać za wcześnie w puszce, bo spleśnieją. Co jakiś czas sprawdzać stan moreli

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *