piątek, 21 września 2018

Klopsiki z indyka gotowane na parze


Propozycja na pyszny lekkostrawny obiad - klopsiki z indyka gotowane na parze. Do parowanie wykorzystałam bambusowy koszyk, ale możesz przygotować je w tradycyjnym parowniku.
Klopsiki powstały z najbardziej dietetycznej części indyka - piersi. W tym wydanie mięso jest wilgotne, miękkie i pachnące. Do mięsa dodałam cukinię, by zwiększyć ich walory zdrowotne.
Klopsiki podałam z sosem koperkowym.


Składniki:

500 g filetu z indyka
1 jajko
1 mała cukinia - opcjonalnie
sól, pieprz
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka oleju
oregano- opcjonalnie

na sos:

1 szklanka bulionu
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany

Wykonanie:
  • mięso zmielić na małych oczkach maszynki
  • cukinię pozbawioną gniazd nasiennych zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, posolić i odstawić, by puściła soki, następnie bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru wody
  • cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić
  • mięso wymieszać z jajkiem, startą cukinią, bułką tartą i przyprawami. Uformować małe kulki
  • do woka nalać szklankę wody (można dorzucić ulubione zioło, listek laurowy), ustawić koszyk bambusowy. Koszyk nie może stykać się z lustrem wody. Dno koszyka wyścielić podziurkowanym pergaminem Kupiłam gotowe przycięte na wymiar kosza) i ułożyć uformowane klopsiki. Przykryć pokrywą i parować około 20 minut
  • w międzyczasie przygotować sos. Zagotować w rondlu bulion. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody i wlać do gotującego bulionu mieszając rózgą. Doprawić przyprawami. Na koniec wmieszać posiekany koperek i jogurt
  • klopsiki przełożyć do sosu i zagotować razem
  • podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z ziemniakami i surówkł z kapusty pekińskiej
                                                                   SMACZNEGO !


1 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!