Fit drożdżówki maślankowe z jabłkami i orzechami

Domowe drożdżówki są pyszne, mięciutkie, puszyste i o niebo zdrowsze od sklepowych zapychaczy. Drożdżowe bułeczki nie muszą być oblepione lukrem lub posypane toną cukru. Wystarczy przed pieczeniem posmarować je jajkiem rozbełtanym mlekiem, a staną się śliczne, błyszczące i bardzo apetyczne.

Moje bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą, cukier zastąpiłam miodem, mleko maślanką i nadziałam tartymi jabłkami z dodatkiem orzechów włoskich. Pychota!

Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek! Zapraszam na zimowe drożdżówki z jabłkami.

Składniki:

  • 380 g mąki orkiszowej mieszanej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki miodu
  • 160 g maślanki
  • 25 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo:
    białko jajka + 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

  • 2 łyżki maślanki w temperaturze pokojowej wymieszać z drożdżami do ich upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • jabłka obrać, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub pokroić w małą kosteczkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać miód, orzechy starte jabłka, cynamon i dusić przez kilka minut. Odstawić do przestudzenia
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 8 równej wielkości kawałków. Ciasto rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, nałożyć farsz jabłkowy, zlepić jak pieroga, następnie uformować i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć czynność do wykończenia składników. Przykryć i odstawić do napuszenia
  • bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem
  • piec w 180* C 20-23 minuty do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *