sobota, 9 marca 2019

Rolada marchewkowa z kremem budyniowym


Rolada biszkoptowa z dodatkiem startej marchewki jest kolorowa i zawiera na pewno więcej składników odżywczych niż tradycyjny biszkopt. Przepis idealny dla wielbicieli ciast marchewkowych. Przełożona aksamitnym kremem budyniowym to prawdziwa rozpusta. Prosta, efektowna i przepyszna. Pięknie się prezentuje, a smakuje obłędnie!
Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w chłodzie, by przeszła smakami i krem się ustabilizował. Polecam!

Składniki na ciasto:


2 marchewki (ok. 280 g)
3 duże jaja
100 g mąki orkiszowej tortowej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
esencja waniliowa
1/3 łyżeczka mielonego imbiru

Krem budyniowy przygotuj wg tego przepisu

Przygotowanie:
  • marchewkę obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Piekarnik nagrzać do 175* C
  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Na koniec stopniowo dolać olej i esencję waniliową
  • w odzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i imbirem
  • suche składniki delikatnie wmieszać w 3 partiach do ubitych jaj. Na koniec dodać odciśniętą w dłoni marchewkę i ponownie wymieszać
  • masę wyłożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
  • piec w 175' C około 20 minut
  • ściereczkę kuchenną wysypać przez sitko cukrem pudrem i wyłożyć ciasto do góry nogami. Delikatnie ściągnąć papier i zwinąć roladę w ściereczkę. Odłożyć na kratkę do wystudzenia
  • przygotować krem wg tego przepisu
  • całkowicie wystudzony placek marchewkowy rozwinąć i posmarować kremem. Zwinąć ponownie roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem 
                                                                  SMACZNEGO!

inspiracja przepisu na biszkopt marchewkowy stąd
                                                             

3 komentarzy

  1. Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie, na pewno upieczesz je jeszcze nie raz:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!