Ciasto drożdżowe idealne — przepis podstawowy — prosty

Ciasta drożdżowe jemy cały rok, ale najlepiej smakują podczas świąt. Szczególnie w Wielkanoc królują na naszych stołach ciasta drożdżowe, pełne bakalii i aromatycznych przypraw. Już sam ich aromat sprawia radość.
Z tego przepisu przygotujesz wszystkie doskonałości na wielkanocny stół. Ciasto jest bardzo plastyczne i super łatwe do współpracy, a podczas formowania i zagniatania nie ma nawet potrzeby podsypywania mąką. Idealne na chałkę na wielkanocne śniadanie lub małe chałki i brioszki, maślane bułeczki drożdżowe lub inne wymyślne drożdżowe zaplatańce. Wszystko Ci się uda! Nie wiem, dlaczego sądzi się, że ciasto drożdżowe jest trudne. Na pewno dużo łatwiejsze od zwykłego ucieranego, tu przynajmniej nie upieczesz zakalca.

Chciałabym zachęcić niezdecydowanych, bo to jest naprawdę proste. Nie potrzeba kopy jajek i wprawnej ręki kucharki. Wystarczy dobry przepis i upieczesz ciasto, o jakim marzysz! Do ciasta drożdżowego używam mąki orkiszowej 630, ale możesz użyć mąki pszennej 550. Część mąki możesz zastąpić mąką pełnoziarnistą. Na pewno do wypieku ciasta drożdżowego nie nadają się mąki typu krupczatka lub tortowa, a wiele podobnych przepisów widziałam już w necie. Nie ma też potrzeby przygotowywania rozczynów, czy zaczynów, to może tylko zniechęcić początkujących.

Podaję najprostszy z przepisów, na bazie którego możesz przygotować wiele różnych modyfikacji. 

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna 630)
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki miodu/cukru
  • 75 g masła

Przygotowanie:

  • mleko podgrzać w rondelku, powinno być lekko ciepłe. Dwie łyżki mleka odjąć i wymieszać z drożdżami tak, by je upłynnić
  • masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mleka. Nie musi się rozpuścić, wystarczy, że się nadtopi
  • mąkę przesiać przez sito do misy robota, dodać sól i cukier. Wlać mleko z masłem i upłynnione drożdże, dodać jajko. Wyrabiać hakiem do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta, które nie lepi się do brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyjąć z misy na lekko oprószoną mąką stolnicę i powtórne zagnieść, krótko
  • teraz postępować wg przepisu
  • to idealne ciasto na chałki, babki, ciasta z owocami na blachę, bułeczki itp.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *