Kluski śląskie to popularne danie w kuchni polskiej. Dzisiejsza propozycja to kluchy nadziewane mięsem podane na kołderce z duszonych porów. Proste, domowe jedzonko. Pycha!
80 dkg ziemniaków
około 20 dkg mączki ziemniaczanej
1 jajko
sól
1 łyżka oleju
200 g mielonego mięsa
1 mała cebula
sól, pieprz
Składniki na sos porowy:
2 pory z zielonymi częściami
2 łyżki masła ghee/oleju
200 ml śmietany kremówki
sól. pieprz, gałka muszkatałowa
dodatkowo:
2 lyżki skwarków
Przygotowanie:
- kluski śląskie przygotuj wg przepisu z bloga
- mielone mięso wymieszaj z przyrumienią cebulką, pieprzem, solą i kilkoma łyżkami bulionu/gorącej wody
- kawałki ciasta na kluski rozpłaszcz na dłoni i nakładaj po łyżeczce farszu i postępuj dalej jak w przepisie wyżej
- pora umyj, rozetnij wzdłuż na pół i dokładnie wypłucz z pomiedzy liści drobinki piasku, następnie potnij w krążki. Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojonego pora, duś do momentu, aż straci objętość (przez kilka minut). Następnie wlej śmietanę kremówkę, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatałowę, przykryj patelnię i duć kilka minut, aż por będzie miękki. Możesz przygotować pora bez kremówki wg tego przepisu
- ugotowane kluski podawaj z sosem porowym okraszone skwarkami
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!