Kluski śląskie nadziewane mięsem z duszonymi porami

Kluski śląskie to popularne danie w kuchni polskiej. Dzisiejsza propozycja to kluchy nadziewane mięsem podane na kołderce z duszonych porów. Proste, domowe jedzonko. Pycha!

Składniki na kluski:

  • 80 dkg ziemniaków
  • około 20 dkg mączki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz

Składniki na sos porowy:

  • 2 pory z zielonymi częściami
  • 2 łyżki masła ghee/oleju
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • 2 łyżki skwarków

Przygotowanie:

  • przygotuj kluski śląskie
  • mielone mięso wymieszaj, z przyrumienią cebulką, pieprzem, solą i kilkoma łyżkami bulionu/gorącej wody
  • kawałki ciasta na kluski rozpłaszcz na dłoni i nakładaj po łyżeczce farszu i postępuj dalej jak w przepisie wyżej
  • pora umyj, rozetnij wzdłuż na pół i dokładnie wypłucz spomiędzy liści drobinki piasku, następnie potnij w krążki. Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojonego pora, duś do momentu, aż straci objętość (przez kilka minut). Następnie wlej śmietanę kremówkę, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, przykryj patelnię i duć kilka minut, aż por będzie miękki.
  • ugotowane kluski podawaj z sosem porowym okraszone skwarkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *