Mazurkiem pomarańczowym zajadaliśmy się poprzedniej Wielkanocy, niestety zdążyłam zrobić jedynie zdjęcia, a teraz mam okazję zaprezentować przepis. Mazurek jest bardzo smaczny, bo na wyjątkowo kruchym spodzie, z dodatkiem gotowanych żółtek. Jeśli nie znasz tego przepisu, to bardzo polecam. Jak raz go zrobisz, będziesz powtarzać ten przepis rok w rok.

Cytrusowe nałożenie  pomarańczowe jest orzeźwiające z lekką nutą szlachetnej goryczki. Powiem krótko, mazurek zniknął w mgnieniu oka. Goryczkę możesz w prosty sposób wyeliminować, używając do przygotowania dżemu pomarańczowego z wyciętych filecików z pomarańczy. Ja poszłam na skróty i tylko z zewnątrz pomarańczy ścięłam białe albedo.

Dekoracja mazurka to dzieło mojej 9-letniej wnuczki Helenki.   

Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 65 g ksylitolu/cukru
  • 2 ugotowane żółtka

Składniki na nałożenie:

  • 4 pomarańcze
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • płatki migdałów i rodzynki do dekoracji

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy płaskiego mieszadła zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się w kulę, owinąć ciasto w folię spożywczą i mieścić w lodówce na 30 minut
  • z pomarańczy ściąć piętki, następnie ostrym nożem skroić skórkę z białym albedo. Pomarańcze pokroić na ćwiartki i wyciąć ze środka widoczne białe części. Pokroić na mniejsze kawałki. W płaskim rondlu zagotować wodę z ksylitolem/cukrem, dodać przygotowane kawałki pomarańczy i rozpocząć smażenie. Początkowo na dużym ogniu, potem zmniejszyć płomień i mieszać od czasu do czasu, by nie przypalić dżemu. Gdy masa stanie się jednorodna i odpowiednio zgęstnieje odstawić do wystudzenia
  • rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na kształt foremki. Z części ciasta uformować dookoła formy 2 cm rant, Wielokrotnie nakłuć ciasto widelcem i piec około 20 minut w 180*C
  • na wystudzony mazurek wyłożyć przygotowany dżem pomarańczowy. Udekorować wg uznania

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *