sobota, 6 kwietnia 2019

Mazurek pomarańczowy


Mazurkiem pomarańczowym zajadaliśmy się poprzedniej Wielkanocy, niestety zdążyłam zrobić jedynie zdjęcia, a teraz mam okazję zaprezentować przepis. Mazurek jest bardzo smaczny, bo na wyjątkowo kruchym spodzie, z dodatkiem gotowanych żółtek. Jeśli nie tego znasz przepisu, to bardzo polecam. Jak raz go zrobisz, będziesz powtarzać ten przepis rok w rok. Cytrusowe nałożenie  pomarańczowe jest orzeźwiające z lekką nutą szlachetnej goryczki. Powiem krótko, mazurek zniknął w mgnieniu oka.
Goryczkę możesz w prosty sposób wyeliminować, używając do przygotowania dżemu pomarańczowego z wyciętych filecików z pomarańczy.
Ja poszłam na skróty i tylko z zewnątrz pomarańczy ścięłam białe albedo.
Dekoracja mazurka to dzieło mojej 9-letnia'ej wnuczki Helenki.   

Składniki na kruchy spód:
200 g mąki
125 g masła
65 g ksylitolu/cukru
2 ugotowane żółtka

Składniki na nałożenie:
4 pomarańcze
1/2 szklanki ksylitolu/cukru
3/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
dodatkowo:
płatki migdałów, rodzynki do dekoracji

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy płaskiego mieszadła zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się w kulę, owinąć ciasto w folię spożywczę i mieścić w lodówce na 30 minut
  • z pomarańczy ściąć piętki, następnie ostrym nożem skroić skórkę z białym albedo. Pomarańcze pokroić na ćwiartki i wyciąć ze środka widoczne białe części. Pokroić na mniejsze kawałki. W płaskim rondlu zagotować wodę z ksylitolem/cukrem, dodać przygotowane kawałki pomarańczy i rozpocząć smażenie. Poczatkowo na dużym ogniu, potem zmniejszyć płomień i mieszać od czasu do czasu, by nie przypalić dżemu. Gdy masa stanie się jednorodna i odpowiednio zgęstnieje odstawić do wystudzenia
  • rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na kształt foremki. Z części ciasta uformować dookoła formy 2 cm rant, Wielokrotnie nakłuć ciasto widelcem i piec około 20 minut w 180*C
  • na wystudzony mazurek wyłożyć przygotowany dżem pomarańczowy. Udekorować wg uznania
                                                                 SMACZNEGO !


2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!