Pierogi z ziemniakami na Ukrainie i w Rosji to wareniki, czyli odpowiednik naszych polskich pierogów. Wareniki mogą mieć mieć nadzienie słodkie i wytrawne, ale zawsze jest to farsz wegeteriański. Pierogi z mięsem to już inna kategoria, to pielmieni i manty.
Wareniki znam z restauracji rosyjskiej już od dawna i zawsze zachwycały mnie smakiem. Najprostszy farsz, bo same ziemniaki z podsmażoną cebulką, prościej się już nie da, a takie pyszne. Możesz dorzucić podsmażony boczek, ale nie jest to konieczne.
Ciasto na wareniki zawsze przygotowuje się z mąki zaparzonej wrzątkiem, stąd ponoć wywodzi się ich nazwa. Tak przygotowane ciasto pierogowe jest niezwykle plastyczne i przyjemne do współpracy.
Ten sposób jest i u nas praktykowany, sama tak przygotuję ciasto na pierogi. Więcej o najlepszym cieście na pierogi znajdziesz w poście na blogu tutaj.
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki wrzątku
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła/oleju
farsz:
800 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła/oleju
sól, pieprz
dodatkowo:
skwarki na omastę - opcjonalnie
Przygotowanie:
- masło rozpuścić w gorącej wodzie, następnie wymieszać z przesianą mąką i solą. Początkowo mieszać widelcem, by się nie poparzyć, następnie zagniatać ręką, by powstało miękkie, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić, by odpoczęło
- ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z podsmażoną cebulką. Dodać soli i pieprzu do smaku. Farsz należy doprawić dość intensywnie
- ciasto podzielić na 2 lub 3 części. Kolejno rozwałkować i wykrawać krążki, napełniać farszem, dokładnie zlepiać brzegi. Odkładać na ściereczkę
- pierogi gotować w osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu. Wyławiać łyżką cedzakową
- podawać okraszone np. stopionymi skwarkami
SMACZNEGO !
3 komentarzy
kocham pierogi:)
OdpowiedzUsuńI ja, zresztą wszystkie kluchy:)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!