Sernik z marakują

Zjawiskowy sernik z marakują, po prostu rozpływający się w ustach, idealny na świąteczne okazje. Pięknie się prezentuje i ma niezwykły, egzotyczny smak.

Delikatny, bardzo kremowy w typie sernika nowojorskiego, choć nie jest pieczony w kąpieli wodnej. To za sprawą dodatku kwaśnej śmietany i jogurtu greckiego. Górę sernika wieńczy żelka z marakui o cudownym aromacie i orzeźwiającym smaku.

Zachęcam do wypróbowania przepisu. Przy zakupie marakui wybieraj te najbardziej pomarszczone owoce, bo one są najbardziej dojrzałe.

Sernik upiekłam w foremce o przekroju 22 cm. Dodam tylko, że sernik piekłam już 2 razy z rzędu i za każdym razem znikał w okamgnieniu. Drugi piekłam z podwójnej porcji składników i wypełnił prawie całą formę, ale nie ma obawy, sernik nie rośnie, jest gładki jak stół, także nie uciekł z foremki.

Składniki na spód:

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 70 g masła
  • 1 łyżka ksylitolu

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera z wiaderka
  • 200 g kwaśnej śmietany 20%
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 150 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • esencja waniliowa

Nałożenie z marakui:

  • 4 owoce marakui
  • 1 płatek żelatyny

Przygotowanie:

  • płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, wymieszać z migdałami i ksylitolem. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć w palcach na kruszonkę
  • wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść wylepiając dno i do połowy bok tortownicy. Wstawić do lodówki
  • ser zmiksować ze śmietaną, jogurtem i ksylitolem. Dodać budyń przesiany przez sitko i esencję waniliową. Na koniec wmiksować po 1 jajku, nie za długo tylko do połączenia składników, by nie napowietrzyć zbytnio masy
  • masę serową przelać do foremki
  • piec w 175*C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 75 minut w 140*C. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • owoce marakui przepołowić i wyjąć łyżeczką całą zawartość
  • płatek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. W 2 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę, następnie połączyć z pulpą z marakui. Wylać na przestudzony sernik i wstawić go lodówki najlepiej na całą noc

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *