sobota, 14 września 2019

Rustykalna orkiszowa tarta ze śliwkami


Rustykalna tarta to najprostsze z ciast. Do jej upieczenia nie potrzebujesz nawet foremki. Dzisiaj tarta ze śliwkami w zdrowszej wersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bez dodatku cukru, słodka słodyczą śliwek.
Pyszna, bardzo krucha. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia!


Składniki:

250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
125 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko
2-3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki ksylitolu/erytrolu
płatki migdałowe
2 łyżki mleka
cynamom
600 g śliwek

Przygotowanie:

  • mąkę, ksylitol i szczyptę soli wymieszać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Na koniec wbić jajko i zagnieść ciasto. Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki 
  • z umytych śliwek usunąć pestki,  przekroić na pół, a większe na ćwiartki
  • ciasto ulożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować. Folię usunąć, ciasto posmarować powidłami i rozłożyć dość ciasno śliwki pozostawiając dookoła wolny rant. Śliwki posypać cynamonem. Pozostawiony rant zawinąć na śliwki, posmarować mlekiem i obsypać płatkami migdałowymi
  • piec w 180*C 35 minut do zrumienienia brzegów
                                                                SMACZNEGO !



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!