Orkisz odmian leczniczych, takich jak: Oberkulmer Rotkorn, Osrto, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn. Pierwsze z dwóch odmian uprawiane są w Polsce.
Ciasteczka orkiszowe wg św. Hidegardy mają działanie antydepresyjne. koją nerwy i ogólnie niesamowicie pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Po zjedzeniu kilku ciasteczek będziesz radosny, zadowolny i odprężony. Warto spróbować!
Ciasteczka radości są bardzo kruche nawet przy dłuższym przechowywaniu, aromatyczne i pyszne. Polecam!
Składniki na 2 blachy:
300 g mąki orkiszowej ( u mnie 200 g jasnej+100 g pełnoziarnistej)
100 g masła
1 jajko
80 g mielonych migdałów
50-80 g cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 czubata łyżeczka cynamonu
4 goździki utłuczone w moździerzu
szczypta soli
woda lub mleko (dodałam 3 łyżki wody)
Przygotowanie:
- do mąki dodać lekko schłodzone masło, jajko, cukier, przyprawy i zagnieść ciasto. Składniki można rozgnieść między palcami (tak zrobiłam), posiekać nożem lub użyć robota. Postępujemy podobnie jak przy kruchym cieście. Ciasto jest dość sypkie z uwagi na niewielki dodatek tłuszczu. dlatego gdy będzie za sypkie, dodać trochę wody lub mleka. Odstawić na 30 minut do lodówki
- rozwałkować ciasto partiami na grubość 2-3 mm i wycinać foremkami lub szklanką dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 180*C 20-25 minut do zrumienienia
- po ostudzeniu przełożyć do słoja lub puszki. Jeść nie więcej niż 5 sztuk dziennie, dzieci 3 sztuki - to z zaleceń św. Hildegardy
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!