poniedziałek, 14 października 2019

"Ruskie" kopytka


Kolejna propozycja dla wielbicieli serowo-ziemniaczanego farszu podejrzana w necie, lecz bez potrzeby mozolnego lepienia pierogów.
Wszystkie składniki tak jak do do ruskich pierogów tym razem zagniecione razem i uformowane na kształt  kopytek. Z ulubioną omastą to smaczny, wegeteriański obiad. Odgrzewane, przysmażone na patelni są jeszcze smaczniejsze.

Przypomnę przy okazji, że "ruski" farsz możesz wykorzystać bardzo nietypowo w innych prostych przepisach, np. do rolowanych pierogów (przepis tutaj) lub w naleśnikach z ruskim farszem (przepis tutaj).

Składniki:

750 g ziemniaków
250 g białego sera
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
mąka pszenna
2 łyżki mączki ziemniaczanej
tłuszcz do smażenia cebulki
omasta (u mnie skwarki)

Przygotowanie:

  • ziemniaki ugotować. Do lekko ostudzonych ziemniaków dodać twaróg i ubić tłuczkiem do ziemniaków
  • cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na tłuszczu. Dodać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem dość intensywnie
  • masę ziemiaczano-serową umieszczoną w misce podzielić na 3 części, jedną odłożyć i to miejsce wypełnić mąką. Dodać jajko i zagnieść ciasto, gdyby się lepiło podsypać odrobiną mąki
  • z ciasta uformować wałki i odcinać kluski. Układać na stolnicy posypanej mąką
  • gotować w osolonej wodzie, wyławiać po wypłynięciu na wierzch
  • podawać ze skwarkami, podsmażoną cebulką lub skwarkami  

                                                                    SMACZNEGO !

4 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!