Kolejna propozycja dla wielbicieli serowo-ziemniaczanego farszu podejrzana w necie, lecz bez potrzeby mozolnego lepienia pierogów.
Wszystkie składniki tak jak do do ruskich pierogów tym razem zagniecione razem i uformowane na kształt kopytek. Z ulubioną omastą to smaczny, wegeteriański obiad. Odgrzewane, przysmażone na patelni są jeszcze smaczniejsze.
Przypomnę przy okazji, że "ruski" farsz możesz wykorzystać bardzo nietypowo w innych prostych przepisach, np. do rolowanych pierogów (przepis tutaj) lub w naleśnikach z ruskim farszem (przepis tutaj).
750 g ziemniaków
250 g białego sera
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
mąka pszenna
2 łyżki mączki ziemniaczanej
tłuszcz do smażenia cebulki
omasta (u mnie skwarki)
Przygotowanie:
- ziemniaki ugotować. Do lekko ostudzonych ziemniaków dodać twaróg i ubić tłuczkiem do ziemniaków
- cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na tłuszczu. Dodać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem dość intensywnie
- masę ziemiaczano-serową umieszczoną w misce podzielić na 3 części, jedną odłożyć i to miejsce wypełnić mąką. Dodać jajko i zagnieść ciasto, gdyby się lepiło podsypać odrobiną mąki
- z ciasta uformować wałki i odcinać kluski. Układać na stolnicy posypanej mąką
- gotować w osolonej wodzie, wyławiać po wypłynięciu na wierzch
- podawać ze skwarkami, podsmażoną cebulką lub skwarkami
SMACZNEGO !
6 komentarzy
Moje smaki.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńA co robimy z tą częścią ciasta, którą odłożyliśmy. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOdłożyć na górę, żeby zrobić miejsce na mąkę i zagnieść razem:)
UsuńA jaką mąką uzupełnić te trzecią część bo sa w przepisie dwa rodzaje
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie i pszenną i małym dodatkiem ziemniaczanej:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!