poniedziałek, 14 października 2019

"Ruskie" kopytka


Kolejna propozycja dla wielbicieli serowo-ziemniaczanego farszu podejrzana w necie, lecz bez potrzeby mozolnego lepienia pierogów.
Wszystkie składniki tak jak do do ruskich pierogów tym razem zagniecione razem i uformowane na kształt  kopytek. Z ulubioną omastą to smaczny, wegeteriański obiad. Odgrzewane, przysmażone na patelni są jeszcze smaczniejsze.

Przypomnę przy okazji, że "ruski" farsz możesz wykorzystać bardzo nietypowo w innych prostych przepisach, np. do rolowanych pierogów (przepis tutaj) lub w naleśnikach z ruskim farszem (przepis tutaj).

Składniki:

750 g ziemniaków
250 g białego sera
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
mąka pszenna
2 łyżki mączki ziemniaczanej
tłuszcz do smażenia cebulki
omasta (u mnie skwarki)

Przygotowanie:

  • ziemniaki ugotować. Do lekko ostudzonych ziemniaków dodać twaróg i ubić tłuczkiem do ziemniaków
  • cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na tłuszczu. Dodać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem dość intensywnie
  • masę ziemiaczano-serową umieszczoną w misce podzielić na 3 części, jedną odłożyć i to miejsce wypełnić mąką. Dodać jajko i zagnieść ciasto, gdyby się lepiło podsypać odrobiną mąki
  • z ciasta uformować wałki i odcinać kluski. Układać na stolnicy posypanej mąką
  • gotować w osolonej wodzie, wyławiać po wypłynięciu na wierzch
  • podawać ze skwarkami, podsmażoną cebulką lub skwarkami  

                                                                    SMACZNEGO !

6 komentarzy

  1. A co robimy z tą częścią ciasta, którą odłożyliśmy. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odłożyć na górę, żeby zrobić miejsce na mąkę i zagnieść razem:)

      Usuń
  2. A jaką mąką uzupełnić te trzecią część bo sa w przepisie dwa rodzaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie i pszenną i małym dodatkiem ziemniaczanej:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!