Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego powinniśmy pomyśleć już teraz jak wzmocnić odporność organizmu, by w pełni zdrowia przebrnąć przez okres jesienno-zimowy.
Nie należy zapominać o zdrowym odżywianiu i codziennej porcji warzyw i owoców.
Dodatkowo przyjdzie nam z pomocą shot z kurkumy i imbiru.
Proponowany shot nie ma nic wspólnego z napojem alkoholowym, jest to inna odmiana - shot witaminowy, skoncentrowana porcja zdrowia w postaci dużej dawki kurkumy i imbiru.
Kurkuma inaczej "indyjskie złoto" to przyprawa o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwirusowym i antyrakowym. Imbir ma podobne działanie przeciwbakteryjne, oczyszczające i wzmacniające odporność.
Kurkuma o lekko gorzkawym smaku nie jest łatwa do przełknięcia, dlatego dodatek słodkiego soku z pomarańczy i dodatek cytryny ma temu zaradzić.
2 pomarańcze
1 cytryna
150 ml wody
25 g świeżego imbiru
1 łyżka mielonej kurkumy
1 szczypta czarnego pieprzu
2 łyżeczki syropu klonowego/z agawy/miodu
Przygotowanie:
- wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Przelać do kielicha blendera
- imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Imbir bio wystarczy dokładnie wyszorować, nie ma potrzeby obierania
- pozostałe składniki dodać do kielicha blendera i dokładnie zmiksować
- przygotowaną miksturę przelać do butelki z zamknięciem. Przechowywać w lodówce
- pić każdego ranka 20-40 ml
NA ZDROWIE !
przepis pochodzi z kuchni pakistańskiej
przepis pochodzi z kuchni pakistańskiej
6 komentarzy
Nigdy nie robiłam takiego shotu.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować:)
UsuńChyba muszę wspomóc się takim koktajlem, bo już czuję, że coś mnie bierze
OdpowiedzUsuńKoniecznie:)
UsuńPolecam czarny pieprz zastąpić pieprzem cayenne. Ten pierwszy podnosi ciśnienie a ten drugi zawiera kapsycyinę która poprawia krążenie krwi. Serdeczności i cudowny Blog:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!