czwartek, 6 lutego 2020

Pasta dr. Budwig - antynowotworowa - na wzmocnienie odporności



Pasta dr. Budwig pomaga chronić się przed nowotworami. Za odkryciem leczniczego działania pasty z oleju lnianego i twarożku stoi dr. Johanna Budwig, zmarła przed kilkoma laty niemiecka biochemiczka.
Badając chorych na raka odkryła, że w ich krwi brakuje kwasów omega-3. Tymczasem badania wykazały, że te kwasy spowalniają starzenie się komórek i chronią przed zmianami nowotworowymi.


Wyjątkowo bogatym źródłem kwasów omega-3 okazał się olej lniany - według chemiczki jeszcze zdrowszy i lepiej przyswajalny gdy połączy się go z twarogiem. Odkryła bowiem, że proteiny siarkowe zawarte w białym serze ułatwiają przyswajanie nienasyconych kwasów tłuszczowych czyniąc je w wyniku miksowania "rozpuszczalnymi w wodzie".

Dr. Budwig po przebadaniu tysięcy próbek krwi stwierdziła, że po uzupełnieniu w diecie niedoborów NNTK jej parametry normalizowały się, a dotlenienie komórek ulegało poprawie poprzez usprawnienie działania błon komórkowych.
Fakt, że niedotlenienie komórek ma bezpośredni wpływ na powstawanie nowotworów udowodnił już w latach 30 XX wieku Otto Warburg, laureat nagrody Nobla z dziedziny Fizjologii i Medycyny.

Opracowana przez dr. Budwig dieta olejowo-białkowa pomaga również w przypadkach:
artretyzmu, astmy, cukrzycy, depresji, otłuszczeniu wątroby, problemów dermatoloicznych (np. łuszczycy), trawiennych, schorzeniach serca i układu krążenia, wrzodów żołądka.

Składniki na podstawowy przepis:


100 ml naturalnego jogurtu/kefiru/maślanki
3 łyżki oleju lnianego
125 g chudego twarożku

Przygotowanie:

  • zmiksuj 100 ml kefiru z olejem lnianym. Miksuj około 5 minut do uzyskania idealnie gładkiej emulsji. Czas misowamia zależy od konsystencji składników i mocy urządzenia
  • dodaj twarożek i zmiksuj ponownie

To podstawowy przepis na miksturę wzmacniającą odporność. Jeśli jesteś chora możesz zwiększyć ilość oleju do 6 łyżek, wówczas mieszanka będzie miała o wiele silniejsze działanie.
Pastę jedz codziennie. Aby Ci się nie znudziła możesz dodawać do niej ulubione zioła, czosnek cebulkę, rzodkiewki lub spożywać na słodko z dodatkiem miodu i owoców.
Pastę możesz używać jako dipu do surowych lub pieczonych warzyw.

Bardzo ważne jest, abyś używała świeżego oleju lnianego bio-tłoczonego na zimno i trzymała koniecznie w lodówce, maksymalnie 3 tygodnie. Po tym czasie traci on bowiem właściwości lecznicze.

                                                                  NA ZDROWIE !

źródło: stąd i stąd


5 komentarzy

  1. Czy taką pastę należy zjeść od razu , czy można ją przechować w lodówce ewent. jak długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najlepiej po przygotowaniu:) Można przechowywać do 2 dni:)

      Usuń
  2. Znam od dawna. Tylko skąd wziąć dobry olej, nieprzechowywany w sklepie powyżej 3 tygodni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba szukać. Ostatnio w sklepie eko widziałam olej lniany przechowywany w lodówce:)

      Usuń
    2. Oleju trzeba szukać w aptekach i sklepach zielarskich

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!