niedziela, 9 lutego 2020

Tarta z wiśniami, kokosem i kruszonką


Tarta z wiśniami to świetny pomysł na pyszny deser. Nie wymaga specjalnych umiejętmości, ani dużego nakładu czasu.
Ciasto jest w stylu American Pie, super kruche, bez dodatku jajka.
Do pieczenia użyłam mrożonych wiśni, które bez trudu kupisz w każdym sklepie.
Wiśnie ułożyłam na posypce kokosowej, dlatego nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu. Kokos dodatkowo aromatyzuje ciasto!

Jeżli w sezonie letnim nie skusiłaś się na przygotowanie ciasta z wiśniami, bo przerażalo Cię mozolne drylowanie wiśni teraz możesz nadrobić zaległości.
Tarta jest przepyszna, już teraz pisząc przepis myślę o powtórce. Polecam!

Składniki na ciasto:

300 g mąki orkiszowej jasnej
180 g masła
2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody

nałożenie kokosowe:

3/4 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru/ksylitolu
2 łyżki mąki
4 łyżki roztopionego masła

dodatkowo:

1 paczka mrożonych wiśni - 450 g

Przygotowanie:

  • rozmrozić wiśnie
  • do misy robota wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i dodać zimne masło pokrojone w małe kawałeczki. Miksować łopatką do otrzymania kruszonki, następnie wlewać po jednej łyżce lodowatej wody, aż ciasto zlepi się w kulę. 1/3 część ciasta owinąć w folię i umieścić w zamrażarce. Pozostałe 2/3 rozwałkować pod folią spożywczą i wylepić nim formę o przekroju 23 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki
  • wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, mąką i roztopionym masłem
  • na ciasto wysypać przygotowane wiórki kokosowe, wyłożyć wiśnie i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej odłożone do lodówki ciasto
  • piec w 180*C 55-60 minut do zrumienienia
  • podawać posypane cukrem pudrem
                                                                 SMACZNEGO !

4 komentarzy

  1. Tarta jest przepyszna! Zrobiłam z mrożonymi malinami :) Zniknęła w jeden dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z malinami na pewno:) Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!