Tarta z wiśniami to świetny pomysł na pyszny deser. Nie wymaga specjalnych umiejętmości, ani dużego nakładu czasu.
Ciasto jest w stylu American Pie, super kruche, bez dodatku jajka.
Do pieczenia użyłam mrożonych wiśni, które bez trudu kupisz w każdym sklepie.
Wiśnie ułożyłam na posypce kokosowej, dlatego nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu. Kokos dodatkowo aromatyzuje ciasto!
Jeżli w sezonie letnim nie skusiłaś się na przygotowanie ciasta z wiśniami, bo przerażalo Cię mozolne drylowanie wiśni teraz możesz nadrobić zaległości.
Tarta jest przepyszna, już teraz pisząc przepis myślę o powtórce. Polecam!
Składniki na ciasto:
300 g mąki orkiszowej jasnej
180 g masła
2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
szczypta soli
3 łyżki lodowatej wody
nałożenie kokosowe:
3/4 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru/ksylitolu
2 łyżki mąki
4 łyżki roztopionego masła
dodatkowo:
1 paczka mrożonych wiśni - 450 g
Przygotowanie:
- rozmrozić wiśnie
- do misy robota wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i dodać zimne masło pokrojone w małe kawałeczki. Miksować łopatką do otrzymania kruszonki, następnie wlewać po jednej łyżce lodowatej wody, aż ciasto zlepi się w kulę. 1/3 część ciasta owinąć w folię i umieścić w zamrażarce. Pozostałe 2/3 rozwałkować pod folią spożywczą i wylepić nim formę o przekroju 23 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki
- wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, mąką i roztopionym masłem
- na ciasto wysypać przygotowane wiórki kokosowe, wyłożyć wiśnie i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej odłożone do lodówki ciasto
- piec w 180*C 55-60 minut do zrumienienia
- podawać posypane cukrem pudrem
6 komentarzy
Tarta wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję:)
UsuńTarta jest przepyszna! Zrobiłam z mrożonymi malinami :) Zniknęła w jeden dzień :D
OdpowiedzUsuńZ malinami na pewno:) Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńCzy nie potrzeba jajek ani proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTo kruche ciasto bez jajek i bez proszku do pieczenia:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!