Tarta z wiśniami, kokosem I kruszonką

Tarta z wiśniami to świetny pomysł na pyszny deser. Nie wymaga specjalnych umiejętności, ani dużego nakładu czasu. Ciasto jest w stylu American Pie, super kruche, bez dodatku jajka. Do pieczenia użyłam mrożonych wiśni, które bez trudu kupisz w każdym sklepie. Wiśnie ułożyłam na posypce kokosowej, dlatego nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu. Kokos dodatkowo aromatyzuje ciasto!

Jeżeli w sezonie letnim nie skusiłaś się na przygotowanie ciasta z wiśniami, bo przerażało Cię mozolne drylowanie wiśni teraz możesz nadrobić zaległości. Tarta jest przepyszna, już teraz pisząc przepis myślę o powtórce. Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 180 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody

Nałożenie kokosowe:

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 1 paczka mrożonych wiśni – 450 g

Przygotowanie:

  • rozmrozić wiśnie
  • do misy robota wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i dodać zimne masło pokrojone w małe kawałeczki. Miksować łopatką do otrzymania kruszonki, następnie wlewać po jednej łyżce lodowatej wody, aż ciasto zlepi się w kulę. 1/3 część ciasta owinąć w folię i umieścić w zamrażarce. Pozostałe 2/3 rozwałkować pod folią spożywczą i wylepić nim formę o przekroju 23 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki
  • wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, mąką i roztopionym masłem
  • na ciasto wysypać przygotowane wiórki kokosowe, wyłożyć wiśnie i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej odłożone do lodówki ciasto
  • piec w 180*C 55-60 minut do zrumienienia
  • podawać posypane cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *