sobota, 23 maja 2020

Rolada biszkoptowa z kremem z mango


Puchata, delikatna rolada biszkoptowa z kremem z mango to moja propozycja na weekendowe ciasto.
Biszkopt tradycyjnie w zdrowszej wersji, bo upieczony z mąki orkiszowej jest idealny. Nie pęka przy zwijaniu, ciasto jest elastyczne.
Delikatny biszkopt wypełnia krem z mango. Dla podkreślenia smaku mango zdobi również wierzch rolady z pokruszononymi kawałeczkami słodkiej bezy.


Składniki na biszkopt:

3 jajka
60 g cukru/ksylitolu
90 g mąki (60 g orkiszowej jasnej+30 g ziemniaczanej)

Składniki na krem:

250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
przecier z 1 mango
2 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka/listek żelatyny
1 łyżka amaretto - opcjonalnie

Dodatkowo:

1/2 mango
bezy

Przygotowanie:
  • jajka ubić z cukrem na puch. Powinny potroić objętość
  • powoli dodać obie wymieszane mąki i delikatnie mieszać szpatułką, zagarniając ciasto od dołu do góry. Najlepiej w 3 ratach
  • ciasto wyłożyć na blaszkę, równomiernie rozsmarować. Piec w 180'C 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Gorące jeszcze ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Delikatnie ściągnąć papier, a roladę razem ze ściereczką zwinąć w roladę. Odstawić do przestudzenia
  •  mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować na jednolitą pulpę. Przetrzeć przez sitko
  • listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Połączyć z przygotoeanym mamgo
  • serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem, dodać cukier i ewentualnie alkohol. Na koniec przy pomocy rózgi wmieszać pulpę z mango
  • rozwinąć roladę, posmarować kremem i powtórnie zwinąć. Część kremu zostawić do posmarowania wierzchu rolady. Owinąć w folię i przełożyć do lodówki, przynajmniej na 1,2 godziny, a najlepiej na całą noc
  • przed podaniem rozmarować na wierzchu rolady pozostawiony krem. Ozdobić kawałeczkami mango i pokruszoną bezą
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarzy

  1. Wygląda pysznie~! Może sobie zrobię na urodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) To jest właśnie rolada urodzinowa, mąż takie właśnie wybrał smaki:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!