Składniki:
1 mały kalafior
1 batat
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
1/2 kalarepki
1,2-1,5 wody
1+1 łyżka masła ghee
1 łyżka mąki orkiszowej
natka pietruszki/koperku
1 łyżka domowej vegety ( z tego przepisu)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- marchewkę, pietruszkę, seler i kalarepkę obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle w garnku, w którym gotujesz zupę. W międzyczasie obrać batata, pokroić w grubą kostkę i dorzucić do podsmażenia z resztą warzyw. Na końcu dodać różyczki kalafiora
- warzywa zalać wodą, dodać vegetę, sól, pieprz i gotować 15-20 minut. Należy pamiętać, że młode warzywa bardzo szybko są miękkie
- przygotować zasmażkę, by zagęścić zupę. Na małej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać do spienienia. Wlać zasmażkę do gotującej zupy i powtórnie zagotować. Zdjąć z ognia
- do zupy dodać zahartowaną śmietanę i posiekaną zieleninę
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!